• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na reci Savi, u Mačvanskom okrugu leži Šabac - grad bogate i duge istorije

Vreme čitanja: oko 2 min.

I mada se i u gradu mogu videti neke od znamenitih građevina, okolina Šapca posebno je interesantna za posetu. Kako zbog spomen kompleksa Tekeriš, tako isto i znamenitog mesta Mišar. Obe znamenitosti svedoče o periodu Velikog rata, odnosno o bici na Tekerišu i boju na Mišaru

  • 0
PR Grad Šabac Foto: Nikola Tomić

Zahvaljujući položaju koji zauzima, ali i značaju koji ima, Šabac važi za centar Mačvanskog okruga, pa se u njemu i nalazi sedište tog okruga u zapadnom delu naše zemlje.

Ujedno, grad koji leži na obalama reke Save, ima ne samo dugu, nego i izuzetno bogatu istoriju.

Danas Šabac važi za jedan od razvijenijih gradova. Svemu tome u prilog ide i podatak, koji navodi „Vikipedija“, da je upravo Šabac proglašen „Privrednim gradom budućnosti“, a u okviru akcije pod nazivom „Opštine i gradovi budućnosti“, koja je organizovana 2010. godine.

I mada se i u gradu mogu videti neke od znamenitih građevina, okolina Šapca posebno je interesantna za posetu. Kako zbog spomen kompleksa Tekeriš, tako isto i zbog znamenitog mesta Mišar. Obe znamenitosti svedoče o periodu Velikog rata, odnosno o bici na Tekerišu i boju na Mišru.

PR Grad Šabac Foto: Nikola Tomić

Centralna šabačka ulica

Uzevši u obzir da je u pitanju očuvani deo nekadašnjeg jezgra grada na Savi, Gospodar Jevremova ulica u Šapcu je okarakterisana kao kulturno-istorijska celina od izuzetnog značaja i počev od 2006. godine je pod zaštitom institucija.

Iako je ranije bila poznata pod nazivima Glavna ulica i Gospodska, Gosporad Jevremova postaje 1890. godine, ističe "TO Šabac". Naime, te godine je obeležavano stotinu godinu od kada je rođen gospodar Jevrem, pa je to i bio povod za promenu naziva.

Ono što posebno oduševljava posetioce ove šabačke ulice jeste mešavina arhitektonskih stilova, ali i starost pojedinih zdanja koja se u njoj nalaze. Pojedine građevine u Gospodar Jevremovoj ulici stavljene su pod zaštitu, budući da su prethodno proglašene kulturnim dobrima.

PR Grad Šabac Foto: Nikola Tomić

Šabačka tvrđava

Udaljena tek oko kilometar od samog centra grada, Šabačka tvrđava smeštena je na lokalitetu, simbolično nazvanom Stari grad, navodi „Sabacturizam“.

PR Grad Šabac Foto: Nikola Tomić

Iako je ovo utvrđenje svedok ne samo duge, nego i bogate istorije grada i čitavog kraja, danas su tvrđava Stari Grad i prostor oko nje uglavnom prepoznati kao mesto namenjeno ljubiteljima sporta. Naime, na području ovog lokaliteta nalazi se istoimeni turističko-rekreativni kompleks, koji posetiocima nudi mogućnost da se bave brojnim sportskim aktivnostima.

Ne treba zaboraviti ni manastir Čokešinu, kao i manastir Radašnicu, koji se u ovom delu naše zemlje nalaze, s tim da na području Šapca postoje i drugi interesantni sakralni objekti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela u poseti Belom Blatu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja