• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veštačko jezero nadomak Bora deluje kao da je sama priroda umešala prste u njegov nastanak

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jezero je odličan izbor i za ljubitelje ribolova, uzevši u obzir da se redovno poribljava na godišnjem nivou. Izuzev soma, deverike i smuđa, u Borskom jezeru obitavaju i amur, šaran, tolstolobik i druge vrste takozvane bele ribe

  • 1
Prokuplje panorama Foto: Shutterstock

Udaljen od Beograda tek nešto više od 270 kilometara, grad Bor osnovan je 1945. godine, iako je naselje na tom području osnovano gotovo 150 godina ranije.

Rudnik bakra u sedištu Borskog okruga jedan je od najvećih na području Evrope, navodi “Vikipedija”.

Razlog zbog koga je etnički sastav ovog grada u istočnom delu naše zemlje tako šarolik jeste što je u vreme postojanja nekadašnje Jugoslavije Bor planski naseljavan, i to najpre stručnom radnom snagom.

Zanimljiv je podatak da je kovelin, rudni mineral koji je bogat bakrom, otkriven u ovom gradu na samom početku prošloga veka. Upravo zahvaljujući finansijskim sredstvima koja je dao čuveni industrijalac toga doba, Đorđe Vajfert, u Boru je nastavljeno istraživanje, pa je tako i počeo razvoj rudnika, po kome je danas grad poznat.

Panorama Bora Foto: Shutterstock

Jedno od najvećih ležišta bakra

Više od milion tona bakra je dobijeno od rude koja je kopana na području rudnika u Boru, što je ovo ležište svrstalo u red najvećih ne samo na teritoriji Balkana, nego i čitave Evrope.

U današnje vreme ovaj rudnik proizvodi oko 30.000 tona bakra, odnosno oko dva miliona rude. Takođe, iz istog ležišta iz koga se dobija bakar, dobija se i zlato i to godišnje oko osam stotina kilograma.

Bor, centar grada panorama Foto: Telegraf

Okolina Bora

Izuzev Borskog jezera, koje se smatra jednom od najatraktivnijih lokacija u turističkom smislu, na području grada, u blizini Bora nalazi se i Brestovačka banja, zatim skijalište “Crni vrh”, te Lazarev kanjon i Lazareva pećina i druge atrakcije.

Borsko jezero Foto: Shutterstock

Nešto više od 15 kilometara deli Borsko jezero, smešteno u podnožnju Crnog vrha, od Bora. Iako je nastalo veštačkim putem 1959. godine, ovo jezero deluje kao da ga je priroda stvorila. Zauzima površinu od oko 30 hektara, a kako navodi TO Bor, nalazi se na nadmorskoj visini od 438 metara.

Budući da je u toku leta maksimalna temperatura vode u jezeru oko 25 stepeni, to mnogi stanovnici Bora i okoline posećuju ovo jezero, u potrazi za rashlađenjem.

Lazarev kanjon Ona.rs

Jezero je odličan izbor i za ljubitelje ribolova, uzevši u obzir da se redovno poribljava na godišnjem nivou. Izuzev soma, deverike i smuđa, u Borskom jezeru obitavaju i amur, šaran, tolstolobik i druge vrste takozvane bele ribe.

Ne treba zaboraviti ni Lazarev kanjon i istoimenu pećinu, kao i Zlotske pećine, koje se takođe u okolini Bora nalaze.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prirodne lepote Lazarevog kanjona ostavljaju bez daha

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Sule

    21. novembar 2023. | 07:37

    Borsko jezero i okoline su prelepi. Netaknuta priroda. Jezero je cisto. Meni je lepse od Bleda i Tare. Samo da i to ne uzmu Kinezi.

    Podelite komentar