• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čuveni muzički sastav iz prošloga veka, uspeo je da proslavi ovaj britanski grad

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kao jedna od natraženijih turističkih tura u ovom gradu, pominje se ona koja nudi vožnju takozvanim tematskim taksijem, tokom koje će turisti imati priliku da izbliza upoznaju istoriju benda “Bitlsi” (engl. The Beatles), koji su vremenom postali svojevrstan sinonim za ovaj britanski grad

  • 0
Liverpul, Velika Britanija Foto: Pixabay/graham-h

U prvim decenijama 13. veka, u vreme vladavine engleskog kralja koga istorija pamti pod imenom Jovan bez Zemlje, osnovan je Liverpul.

Danas se ovaj grad nalazi na trećem mestu po površini na području Engleske, dok u Ujedinjenom Kraljevstvu zauzima četvrto mesto.

Na mestu na kome se reka Mersi uliva u Irsko more, leži ovaj grad, koji je odigrao značajnu ulogu tokom istorije, a naročito u periodu Industrijske revolucije, navodi “Vikipedija”.

Iako su gradska zdanja građena u različitim periodima istorije, te se u tom smislu uočavaju različiti arhitektosnki stilovi, najzastupljenija su ona koja su nastala tokom 15. i 16. veka.

Liverpul, Velika Britanija Foto: Pixabay/maxpinsoo

Jedno od najstarijih gradskih zdanja

Još polovinom 18. veka, u doba takozvane Viktorijanske ere, otvorena je Dvorana Svetog Đorđa, koja se danas smatra ne samo jednom od gradskih atrakcija, nego i najpoznatijom.

Liverpul, Velika Britanija Foto: Pixabay/timajo

Kao kuriozitet se navodi da je sala ili Dvorana Svetog Đorđa u Liverpulu, u vreme kada je izgrađena, bila prvo zdanje na svetu koje je imalo klimatizaciju, ističe “Cityexplorerliverpoll”. Takođe je poznata i po tome što su se u njoj, u to vreme nalazile orgulje sa cevima, koje su bile korišćene tokom koncerata.

Mnogi događaji koji su značajni za istoriju grada bili su organizovani upravo u ovoj sali.

Još atrakcija Liverpula

Šetnja nekim od lepo uređenih gradskih parkova ili vožnja na panoramskom točku, te trajektom preko reke Mersi, samo su neke od aktivnosti koje su turistima na raspolaganju u toku posete ovom britanskom gradu.

Ljubitelji muzike mogu da se upuste u istraživanje zanimljive interaktivne postavke “Britansko muzičko iskustvo” (engl. British Music Experience), dok se ljubitelji avanture mogu odvažiti i krenuti u organizovanu turu obilaska tunela Vilijamson, koji su nastali tokom 19. veka.

Iako u gradu postoje mnoge brendirane prodavnice, Liverpul se može pohvaliti i prodavnicama koje su, u najmanju ruku neobične i u kojima se, osim odevnih predmeta, prodaju i zanimljivi pokloni. Posebno se takve prodavnice mogu videti u ulici Bold.

Kao jedna od natraženijih turističkih tura u ovom gradu, pominje se ona koja nudi vožnju takozvanim tematskim taksijem, tokom koje će turisti imati priliku da izbliza upoznaju istoriju benda “Bitlsi” (engl. The Beatles), koji su vremenom postali svojevrstan sinonim za ovaj britanski grad.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Njihova ljubav je večna a uspomene nezaboravne: Baka i deka influenseri putuju svetom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja