• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veliki bački kanal deli na dva dela grad smešten u samom središtu Bačke

Vreme čitanja: oko 2 min.

Današnji grad je podeljen na Stari i Novi, a na lokalitetu Šuvakov salaš nalaze se ostaci srednjovekovnog grada, što je zapravo Stari Vrbas

  • 1
Vrbas, centar, panorama grada Foto: Shutterstock/Mir141

U samom središtu Bačke, u Vojvodini, razdvojen Velikim bačkim kanalom, zahvaljujući kome je praktično podeljen na južni i severni deo, leži Vrbas.

Na osnovu arheoloških nalaza je utvrđeno da su na tom području najpre živeli Kelti, a nakon njih i Sloveni, pa Avari i Rimljani, kako navodi TO Vrbas.

Današnji grad je podeljen na Stari i Novi, a na lokalitetu Šuvakov salaš nalaze se ostaci srednjovekovnog grada, što je zapravo Stari Vrbas. Takođe postoje podaci o tome da je 1387. godine srednjovekovni grad na poklon dobio zet cara Lazara, po imenu Nikola Gorjanski Mlađi. Grad mu je darovala tadašnja kraljica Ugarske Marija.

Budući da je tako pozicioniran, Vrbas postaje saobraćajno izuzetno značajan, da bi do kraja 19. veka bio okarakterisan i kao značajan industrijski centar.

Vrbas, centar, panorama grada Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki

Gradski muzej u Vrbasu

U ulici Maršala Tita broj 88 nalazi se jedna od najznačajnijih kulturnih građevina u ovom vojvođanskom gradu. Gradski muzej Vrbas posetiocima nudi priliku da izbliza upoznaju oko osam milenijuma dugu istoriju grada.

Kako ističe TO Vrbas, slatna postavka ima za cilj da posetiocima ovog muzeja omogući da se upoznaju sa karakteristikama naselja iz perioda neolita, kada su formirane i prve ljudske naseobine na području današnjeg Vrbasa, pa sve do perioda Drugog svetskog rata, posle koga je i formirana Opština Vrbas. Naime, sve do 1946. godine su Stari i Novi Vrbas funkcionisali kao sasvim zasebne opštine.

Vrbas, centar, panorama grada Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki

U Gradskom muzeju se može videti i 25 slika Jožefa Pehana, kao i umetnikovi lični predmeti i jedna skupltura koju je izradio.

Takođe, postoji i Etno kutak u okviru ovog muzeja, u kome se promoviše najpre tkački zanat, ali se organizuju sa vremena na vreme i tematske izložbe.

Vile u Vrbasu

Iako nisu otvorene za posete, vile nekada imućnih stanovnika ovog bačkog grada, postale su i njegovi simboli, budući da svedoče o nekim minulim vremenima.

Vrbas, centar, panorama grada Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki

Danas okarakterisana kao spomenik kulture, odnosno nepokretno kulturno dobro od velikog značaja, Vila Toman je jedna od najpoznatijih. Ono što je izdvaja u odnosu na druge jesu ukrasi od čuvene Žolnai keramike, koji su uočljivi na fasadi.

Polovinom 19. veka je izgrađen dvorac Hecl, koji se nalazi u blizini prethodno pomenute vile. Poznato je da je u njemu funkcionisao ranije sanatorijum, ali i bolnica u toku Drugog svetskog rata, dok se danas u njoj, kako navodi TO Vrbas, nalazi Gerontološki centar.

Nedaleko od železničke stanice je i dvorac Tabori, koji je Đula Tabori početkom prošloga veka otkupio. Zanimljivo je pomenuti da prvi vlasnik ostaje nepoznat, ali se zna da je polovinom 19. veka ovo zdanje izgrađeno.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najstarija pravoslavna crkva u Vojvodini ima specifičnu istoriju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Sasa

    27. novembar 2023. | 19:08

    Taj isti kanal deli i grad Kulu koji je isto tako vazan kao i Vrbas stom razlikom sto Kuljani u sred centra grada mogu da pecaju ribu u tom istom kanalu a u vrbas u tom kanalu koji se jedva i vidi mogu da upecaju neki kancer ili neku zarazu ili infekciju.Toliko o vasem poznavanju geografije i situaciju na velikom backom kanalu

    Podelite komentar