• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uklesan u stenu, manastir Ostrog sa razlogom privlači pažnju vernika iz celog sveta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na dan kada Srpska pravoslavna crkva obeležava spomen na Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog, 12. maja svake godine, u Ostrogu je posebno svečano

  • 0
Manastir Ostrog, Crna Gora Foto: Pixabay/pride1979

Na području opštine Dimitrovgrad u Crnoj Gori nalazi se manastir Srpske pravoslavne ckrve koji je posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom.

Sam manastir Ostrog smešten je na vrlo neobičnoj lokaciji - uklesan je u stenu, koja se nalazi na planini Ostroška greda, navodi „Vikipedija“.

Nedaleko od manastira nalazi se i Popovo Polje, u kome je i rodna kuća Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog. Za ovaj manastir i svetitelja koji ga štiti, vezuju se mnoga čudotvorna isceljenja, ali i krajnje neobični događaji.

Nije nepoznato da se put na Ostrog nikada ne planira, već se u pohode ovoj svetinji ide kada se za to ukaže prilika. A prilika se, bez sumnje ukaže svakome ko je traži ili kome je potrebna iz nekog razloga. Ko je imao tu sreću da poseti manastir Ostrog, sigurno zna o čemu govorimo.

Manastir Ostrog, Crna Gora Foto: Pixabay/bgnauka

Šta znači Ostrog?

Smatra se da naziv manastira potiče od oblika stare srpske reči, u značenju oštar, navodi “Visit-montenegro”.

Objašnjenje porekla naziva zapravo je vrlo jednostavno i krajnje logično, ako se posmatra gradacijski. Pa tako “ostrog” označavao oštar ugao ili oštar kraj, a “ostroga” stub ili podupirač, te je Ostrog okarakterisan kao “vrh planine i same planine”, baš kao što su ova svetinja i svetitelj kome je posvećena i čije se mošti nalaze u Gornjem manastiru,često prepoznati kao jedan od stubova pravoslavlja u Srba.

Manastir Ostrog Manastir Ostrog / Foto: Mateja Beljan

Na Ostrogu za praznik

Na dan kada Srpska pravoslavna crkva obeležava spomen na Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog, 12. maja svake godine, u Ostrogu je posebno svečano. Doduše, posetilaca ovoj svetinji nikada ne manjka. Naprotiv, dobro je poznato da su česte gužve, pa se ponekad i satima mora čekati na ulazak u kapelu, u kojoj se nalaze posmrtni ostaci svetitelja.

Ostrog, manastir, Crna Gora Foto: Tanjug/AP/Risto Bozović

Ipak, koliko god čekali u redu, dar koji ćete dobiti tom prilikom, nemerljiv je. A to sigurno znaju svi oni koji su imali prilike da celivaju mošti ovog sveca i da se pomole pred kivotom u kome se čuvaju.

Brojna su svedočenja vernika, bilo pravoslavne, bilo islamske ili katoličke veroispovesti o čudima Svetog Vasilija kojima su imali prilike da svedoče.

I ne zaboravite, dobro je poznato da se na Ostrog ide čista srca i sa verom. A sveti Vasilije zna to da prepozna, pa ne čudi što postoje tvrdnje da ima vernika čija ideja o odlasku na Ostrog biva osujećena na neki način. Tek da bi im bilo dato vremena da isprave svoje greške i da zaista sa verom i čistog srca mogu da odu u pohode ovoj značajnoj svetinji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Veliki broj vernika na Ostrogu, nose se maske, a distanca se poštuje tu i tamo

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja