• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fascinantna kolekcija zastava je najinteresantniji deo postavke Vojnog muzeja u Beogradu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je nepravedno zapostavljen, ovaj muzej i njegova postavka su, u najmanju ruku, fascinantni

  • 0
Vojni muzej, Kalemegdan, Beograd Foto: Shutterstock/Makic Slobodan

Sada već davne 1878. godine srpski knjaz Miloš Obrenović je na dan 10, odnosno 22. avgusta doneo Ukaz zahvaljujući kome je osnovan Vojni muzej u Beogradu.

Iako je nepravedno zapostavljen, ovaj muzej i njegova postavka su, u najmanju ruku fascinantni. Ne toliko zbog zdanja u kome se nalazi, već zbog postavke koja nikoga ne može da ostavi ravnodušnim.

Prema podacima sa „Vikipedije,“ muzejsku zbirku čini 30.000 eksponata.

Izuzev eksponata u zdanju, koje je izgrađeno 1934. godine, Vojni muzej ima i postavku na otvorenom ili čuvene tenkove na Kalemegdanu, kako se neretko nazivaju.

Vojni muzej, Kalemegdan, Beograd Foto: Alfons Rath / Bildagentur Rath - Luftbildservice / akg-images / Profimedia

Priprema prve zbirke

Interesantno je pomenuti da je 25. maja 1904. godine u službenom vojnom listu toga doba bio objavljen zvaničan poziv građanima da za potrebe otvaranja ovog zdanja dostave predmete koji se smatraju interesantnim za buduću zbirku. U tom smislu su pokloni bili osnov formiranja ove vrlo značajne muzejske zbirke.

Povodom obeležavanja sto godina od Prvog srpskog ustanka, 1904. godine otvoren je Vojni muzej u Beogradu. Kako je navedeno na zvaničnom sajtu muzeja, ovaj događaj bio je deo svečanosti organizovanih u čast krunisanja srpskog kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Vojni muzej, Kalemegdan, Beograd Foto: volkerpreusser / Alamy / Alamy / Profimedia

Ponovno otvaranje

Budući da je zdanje u kome se prvobitno nalazio Vojni muzej bilo porušeno tokom Prvog svetskog rata, te su mnoge zbirke uništene, godine 1934. je tadašnji kralj Aleksandar Prvi Karađorđević izdao Uredbu nakon koje počinje i akcija prikupljanja budućih muzejskih eksponata.

Novo otvaranje Vojnog muzeja u Beogradu upriličeno je 1937. godine, da bi ovo zdanje ponovo pretrpelo značajna oštećenja tokom Drugog svetskog rata. Naredno otvaranje zbilo se 1961. godine.

Vojni muzej, Kalemegdan, Beograd Foto: Halaciuga Iulian / Alamy / Alamy / Profimedia

Zastave u Vojnom muzeju

Mada se ne može osporiti da je celokupna izložbena postavka u najmanju ruku fascinanta, zastave u Vojnom muzeju su ipak posebne.

Ratne zastave iz prethodnog perioda su zapravo bile prvi eksponati koji su predati muzeju prilikom osnivanja. Kolekcija se zatim uvećavala, sve do zavidnog broja od 232 vojne zastave, koliko ih je muzejska zbirka brojala prilikom otvaranja 1904. godine.

Nažalost su mnoge od njih uništene ili ukradene tokom Prvog svetskog rata, ali je Reparaciona komisija uspela deo zbirke da povrati iz Pešte 1920. godine, navedeno je na zvaničnom sajtu Vojnog muzeja u Beogradu.

Izuzev zastava iz mnogih buna srpskog naroda, kao i ustanaka i brojnih ratova koje je srpski narod pokretao i vodio za oslobođenje tokom 19. veka, u zbirci se mogu videti i savezničke i dobrovoljačke zastave, ali i zastave protivnika koje su zaplenjene u ratovima.

U Vojnom muzeju u Beogradu nalaze se i pukovske zastave, koje su najbrojnije i ima ih ukupno 47, što se smatra zavidnim brojem, uzevši u obzir da je 1911. godine srpskim pukovima bila dodeljena ukupno 51 zastava. U pitanju su zastave srpskih boraca, članova pukova koji su se borili tokom Prvog i Drugog balkanskog i Velikog rata.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Srednjevekovna tvrđava u Kupinovu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja