• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Peru je više od Maču Pikčua: Evo šta treba da znate o stvarima koje uzbuđuju turiste

Vreme čitanja: oko 3 min.

Za ljubitelje avantura i novih saznanja Peru je idealna destinacija za aktivni odmor

  • 0
Peru Foto: Shutterstock

Peru je raznovrsna zemlja, koja nudi bezbroj avantura i kulturnih iskustava za neustrašive. Bez obzira na to da li planirate da ostanete u glavnom gradu ili se otisnete u obilazak svakog geografskog regiona, uvek je korisno imati uvid u određena pravila, ustaljene navike lokalaca, ali i malo više o lokalitetima.

Evo nekih od najvažnijih stvari koje treba znati pre putovanja u Peru.

1. Treba posetiti Limu

Dok većina međunarodnih putnika sleće u sadašnju prestonicu Perua, mnogi odmah nastavljaju do bivše prestonice zemlje, Kuska, u žurbi da stignu do Maču Pikčua. I tako čine veliku grešku.

Lima ima divnu hranu, prelepu oblast Miraflores, gde možete da pijete piće dok gledate na plaže obložene malim stenama koje formiraju privlačne šare svaki put kada plima krene. Takođe ima i odlične muzeje.

Muzej Larko ima nekoliko stalnih postavki. Galerija zlata i srebra prikazuje najveću kolekciju nakita koju su posedovali mnogi značajni vladari iz pretkolumbijskog Perua. Sastoji se od zbirke kruna, minđuša, ukrasa za nos, odeće, maski i vaza, fino obrađenih u zlatu i ukrašenih poludragim kamenjem. Drevne peruanske kulture predstavljale su njihov svakodnevni život u keramici, a ova galerija čuva najveću svetsku zbirku erotske keramike.

2. Ukusna i interesantna hrana

Sveža, sirova riba marinirana u sokovima od citrusa i začinjena čili papričicama, a ponekad i drugim začinima od kojih trne jezik - jelo je koje nosi naziv ceviče. To je najpopularnije jelo u Peruu, koje svaki posetilac mora da proba.

U Limi, međunarodno poznati "La Mar" je odlično mesto za isprobavanje, ali ceviče se priprema različito širom zemlje, od skromnih uličnih tezgi do elegantnih restorana.

Peru Foto: Shutterstock

3. Peru je više od Inka

Većina turista dolazi u Peru da vidi Maču Pikču ili druge ruševine Inka, sa pretpostavkom da je od njih sve poteklo.

U stvari, država Inka se nije pojavila sve do 1200-ih. Postala je imperija 1400-ih, a njen poslednji suveren car je umro 1533. godine, čime je zvanično okončan period izgradnje spomenika, građevina i puteva koji do danas mame posetioce.

Uz to, narod Norte Čiko u Peruu izgradio je civilizaciju pre 5.000 godina, a vekovi koji su usledili obeleženi su pojavom drugih značajnih kultura, kao što su Parakas i Moče.

Da li je era Inka bila vrhunac peruanske istorije? Nesumnjivo. Ali se peruanski muzeji mogu pohvaliti artefaktima i pre Hrista, pa nije loše malo se uneti u istraživanje.

4. Staza Inka je zaista teška za prelaženje

Duž čuvene staze često ćete se podsećati na peruansku poslovicu: "Kada je put dugačak, čak i papuče su tesne".

Mnogo je puteva koji vode do Maču Pikčua, ali nijedna nije toliko uzbudljiva kao staza Inka, 43 kilometara staze kroz šume, drevne kamene stepenice i spektakularni pogled ipak treba preživeti.

Staza Inka se uglavnom sastoji od kamenih stepenica, često strmih.

5. Imaju svoju rakiju

Piće po izboru Peruanaca je pisko, rakija od grožđa. Takođe ga obožavaju u Čileu, inspirišući epsko rivalstvo oko toga koja je nacija njeno pravo rodno mesto.

Dostupan u brojnim brendovima po različitim cenama, pisko se obično konzumira u obliku koktela, što znači da ostali sastojci u velikoj meri skrivaju njegove arome, što može biti dobra stvar za početnike koji nisu navikli na žestinu.

Najpoznatiji koktel je pisko sur, koji se sastoji od soka od limete, jednostavnog sirupa, belanca, leda i bitera Angostura.

Ako biste radije samo popili pivo, imate sreće - lokalna piva su dobra, a Cuskuena je posebno osvežavajuća opcija, piše "CNN".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Od Crne gore do Vladivostoka: Porodica jahtom obišla ceo svet za osam godina

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja