• 0
 ≫ 

Prestonica Perua važila je za najlepši grad Južne Amerike, a i danas čuva svoj šarm

 ≫ 

Fransisko Pizaro smatra se osnivačem grada smeštenog na obalama reke Rimak u Peruu

  • 0
Lima, Peru Foto: Pixabay/youleks

Uprkos siromaštvu i prilično visokom nivou zagađenja, glavni i najveći grad Perua i dalje uspeva da očuva svoju autentičnost. Koliko je to moguće, naravno, s obzirom na to da i u Limi niču brojna moderna predgrađa.

Nekadašnji Grad kraljeva, kako je Lima nazivana u prošlosti, osnovan je 1535. godine.

Fransisko Pizaro smatra se osnivačem grada smeštenog na obalama reke Rimak u Peruu.

Lima, Peru Foto: Pixabay/chanks1965

Nekada najlepši južnoamerički grad

U vreme španskih osvajača, današnja peruanska prestonica smatrana je najlepšim gradom na tlu Južne Amerike. O njenom šarmu i danas svedoče građevine u starom gradskom jezgru, koje su uvrštene na Listi svetske baštine UNESCO-a, navodi „Dosmanosperu“.

Jedna od interesantnijih građevina je i katedrala Svetog Franciska u Limi, u kojoj se nalazi i grob Fransiska Pizara.

Lima, Peru Foto: Pixabay/ygrrr

Mnoštvo interesantnih muzeja

Muzej zlata u Limi može se pohvaliti neverovatnom kolekcijom predmeta od tog plemenitog metala, koji datiraju još iz perioda postojanja civilizacije Inka, kao i zavidnom kolekcijom oružja i oruđa.

Ljubitelji istorije će i te kako imati priliku da uživaju ukoliko posete Nacionalni muzej u Limi. U okviru bogate kolekcije se, pored ostalih, mogu videti i eksponati iz vremena pre Inka, pa sve do kolonijalnog perioda.

Lima, Peru Foto: Pixabay/pvdberg

U muzelu MALI (Museo de Arte de Lima) se može videti bogatstvo perunaske umetnosti, budući da Muzej umetnosti u Limi u okviru kolekcije ima eksponate koji prikazuju razvoj umetnosti na tim prostorima od osnivanja grada. Mada, može se pohvaliti i eksponatima koji datiraju iz pretkolumbijske ere.

Muzej Centralne banke Perua, Arheološki muzej „Rafael Larco Herrera“ i Muzej Taurino, posvećen istoriji borbe bikova još su neka od znamenitih kulturnih atrakcija koje nudi Lima.

Lima, Peru Foto: Pixabay/emilyalp

I još malo atrakcija

Iako turisti mogu uživati u poseti brojnim, vrlo zanimljivim muzejima u prestonici Perua, isto tako mogu uživati i u obilasku starog gradskog jezgra, te u nekom od ugostiteljskih objekata, budući da je Lima poznata po odličnoj ponudi kada je u pitanju noćni život.

Lima, Peru Foto: Pixabay/jodacame

Osim već pomenute katedrale, u čijoj se blizini nalazi i istoimeni manastir, brojne su i palate u starom jezgru grada, koje svedoče o bogatoj prošlosti. Budući glavni u tom delu rpestonice, Veliki trg je gotovo nezaobilazan. Na njemu se i nalazi katedrala u Limi, ali i Nadbiskupska palata, kao i Vladina palata.

Na trgu Svetog Martina, koji je poznat kao stecište lokalnih muzičara i umetnika, nalazi se i spomenik posvećen Hoseu de San Martinu, oslobodiocu Perua. Ovaj trg se na Listi svetske kulturne baštine nalazi od 1998. godine.

Video: Za njih ne važi Mir Božiji, oni se biju za Božić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja