• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Temperature su prijatne cele godine, ali je Zanzibar najbolje posetiti tokom sušne sezone

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uticaj nekadašnjih putnika, koji su zbog trgovine posećivali i ovo ostrvo, uočljiv je kako u pogledu istorije i kulture, tako i u pogledu jezika, ali i gastronomije, što Zanzibar čini jedinstvenim

  • 0
Zanzibar Zanzibar / pixabay.com

Zbog pozicije koju zauzima u Indijskom okeanu, ostrvo Zanzibar su nekada mahom posećivali trgovci, koji su putovali u Indiju i Afriku, ali i na Arabijsko poluostrvo. I upravo oni su u velikoj meri zaslužni za ono što je Zanzibar danas.

Uticaj nekadašnjih putnika, koji su zbog trgovine posećivali i ovo ostrvo, uočljiv je kako u pogledu istorije i kulture, tako i u pogledu jezika, ali i gastronomije, što Zanzibar čini jedinstvenim.

Nakon portugalske vladavine ovim ostrvom, Zanzibarom vlada Sultanat Oman, da bi kasnije potpao pod britansku vlast, koje se konačno oslobodio 1963. godine kada, kako navodi “Zanzibar.com”, ostrvo postaje ustavna monarhija.

Danas je ovo ostrvo okarakterisano kao poluautonomna oblast regije Tanzanija i može se pohvaliti fantastičnim plažama i rizortima, što su i primarni razlozi zbog kojih ovo ostrvo posećuju brojni turisti iz celog sveta.

Zanzibar Foto: Pixabay.com

Klimatske karakteristike ostrva

Iako su temperature prilično visoke tokom cele godine, postoji period kada je najbolje posetiti Zanzibar. U periodu od juna do oktobra, kada traje sušna sezona na ostrvu, prosečna temperatura vazduha je prijatnih 25 stepeni Celzijusove skale.

Što se padavina tiče, u tom periodu ih je najmanje, a već tokom oktobra se njihova količina povećava u proseku dvostruko.

Svakako ne treba zaboraviti ni to da na ostrvu postoje i kišne sezone, i to dve, koje su poznate kao duga i kratka, navodi “Cntraveler”. Količina padavina u tom periodu ume da bude čak pet puta veća nego tokom oktobra, pa su obično tada zatvorene prodavnice i restorani, ali i drugi objekti koji se smatraju sezonskim.

Ipak, u tom periodu su temperature prijatnije, upravo zbog kiša, mada je generalno tokom kišnih sezona život na Zanzibaru značajno sporiji, uzevši u obzir da je to i period kada se javljaju monsuni.

Zanzibar Zanzibar / pixabay.com

Tokom novembra i decembra na Zanzibaru su takođe prisutne padavine, ali u nešto manjoj količini i uglavnom ne traju dugo.

Najtopliji mesec na Zanzibaru

Sa prosečnom dnevnom temperaturom vazduha od 28 stepeni, februar je mesec koji se smatra najtoplijim na Zanzibaru. Vlažnost vazduha u tom periodu iznosi oko 70 procenata.

Sličan nivo vlažnosti beleži se i tokom decembra i januara, dok je prosečna temperatura vazduha tokom tih meseci oko 27 stepeni Celzijusa.

Što se cena tiče, prosečno su tokom jula najviše, dok su za nijansu jeftinije tokom decembra. U oktobru i novembru su avio karte za Zanzibar uglavnom najjeftinije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na ovakvom mestu zaboraviš na sve: Sedneš, ćutiš i uživaš, dok pogled pred tobom "puca"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja