• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Okrugli sto u diplomatiji je prvi put korišćen u gradu koji je proslavio srpski pesnik

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kada dođete u Brankove Karlovce, lako se može destiti da pomislite da ste se vratili nekoliko vekova unazad

  • 0
Sremski Karlovci Foto: Aca Milutinović

Ne samo da se u Karlovačkoj gimnaziji školovao, već je čuveni srpski pesnik Branko Radičević, neke od možda najlepših stihova posvetio upravo Sremskim Karlovcima.

Nakon što su posmrtni ostaci rano preminulog srpskog pesnika preneti iz Beča, sahranjeni su na brdu Stražilovo, koje nadvisuje Karlovce. Ono što je specifično kod spomenika Branku Radičeviću jeste što su blokovi od kamena, koji su korišćeni za njegovu izradu, kako navodi TO Sremski Karlovci “donešeni iz različitih krajeva u kojima su živeli Srbi”.

“Oj, Karlovci, mesto moje drago”

Kada dođete u Brankove Karlovce, lako se može destiti da pomislite da ste se vratili nekoliko vekova unazad. I prvo što ćete primetiti, prilično izvesno, jeste da je u pitanju izuzetno lepo uređen gradić, u kome žive dobronamerni ljudi.

Osim spomenika Branku Radičeviću, u Karlovcima se nalaze i mnoge druge atrakcije. Ukoliko ste imali prilike da gledate film “Lajanje na zvezde”, onda sigurno znate i da je čuvena scena snimana kod karlovačke česme koja nosi naziv “Četiri lava”.

Sremski Karlovci Foto: Aca Milutinović

Da bi i zvanično bio obeležen završetak radova na prvom vodovodu u gradu, podignuta je, daleke 1799. godine ova česma, koja je obnovljena 2007 .godine, zaslugom nekadašnjeg đaka Karlovačke gimnazije, profesora doktora Miodraga Radulovačkog.

Budući da je u pitanju jedna od najpoznatijih gradskih atrakcija, ništa nije čudno što je za ovu česmu vezana i lokalna legenda. Nalik legendi o fonatni Di trevi u Rimu, tako i se i za ovu fontanu vezuje verovanje da će se u Karlovce vratiti svako ko bude sa nje popio vodu.

Sremski karlovci Foto: Mateja Beljan

Znamenitosti Sremskih Karlovaca

Kao najznačajnija znamenitost grada se, bez ikakve sumnje, ističe Karlovačka gimnazija. Obrazovna ustanova u kojoj su se školovali mnogi, osnovana je u poslednjoj deceniji 18. veka. Zdanje koje se danas može videti u Karlovcima je, kao svoju i zadužbinu svog brata Stevana, podigao srpski patrijarh German 1891. godine. Tačno stotinu godina nakon osnivanja.

Iako je rekonstruisana pred kraj prve decenije prošloga veka, crkva posvećena Svetom Nikoli smatra se jednim od najlepših i najboljih primera barokne arhitekture na tlu Vojvodine. Ono po čemu je još ova bogomolja, podignuta 1762. godine posebna, jeste ikonostas, koji se smatra “remek-delom srpskog baroknog slikarstva”.

Deo moštiju drugog srpskog arhiepiskopa, svetog Arsenija Sremca čuva se u kivotu u ovoj karlovačkoj crkvi.

Pored toga što u njemu stoluje danas episkop sremski, Patrijaršijski dvor u Sremskim Karlovima je i letnja rezidencija patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Zdanje karakteriše kombinacija dva arhitektonska stila, baroknog i pseudorenesansnog. U Patrijaršijskom dvoru se nalazi i kapela, u kojoj se mogu videti radovi čuvenog slikara Uroša Predića, koji ju je i oslikao, kao i muzej SPC-a.

Sremski Karlovci Foto: Dragan Vildović

Upravo na mestu na kome je pred sam kraj 17. veka potpisan Karlovački mir, podignuta je kapela. Posebno je zanimljivo pomenuti da je okrugli sto tokom diplomatskih pregovora korišćen prvi put upravo u Kapeli mira u Sremskim Karlovcima.

Još jedna barokna građevina u gradu jeste i rimokatolička crkva, koja se nalazi na mestu pređašnjeg benediktanskog manastira. Izgrađena je 1768. godine, a posvećena je Svetom trojstvu.

U Sremskim Karlovcima se nalaze i Donja crkva i manastir Vavedenja, kao i nekadašnji internat za Đake “Stefaneum”, te Stara apoteka, specifična po tome što je iako “jedna od najstarijih” na tlu Vojvodine i dalje u funkciji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Srednjevekovna tvrđava u Kupinovu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja