• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekadašnji veleposednik i danas, kažu obilazi dvorac, koji je posvetio voljenoj ženi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je imao tada 57 godina, Bogdan Dunđerski je, nakon mnogih putovanja i upoznavanja brojnih znamenitosti, odlučio da nadomak današnjeg Bečeja, izgradi dvorac

  • 0
Dvorac Fantast Dvorac Fantast / Foto: Wikimedia/Manedj

Nedaleko od Bečeja, u prvim decenijama prošloga veka, jedan bogataš odlučio je da ženi koju voli izgradi, ni manje ni više nego dvorac.

Iako je imao tada 57 godina, Bogdan Dunđerski je, nakon mnogih putovanja i upoznavanja brojnih znamenitosti, odlučio da nadomak današnjeg Bečeja, izgradi dvorac. Budući da je bio namenjen ženi koju je voleo, to je Bogdan nastojao da zaista izgradi dvorac kao iz bajke, ne bi li uspeo da lepotom parira lepoti njegove voljene.

Žena kovača koji je radio za Bogdana, Mara Binjaški bila je ta, koja je uspela da osvoji srce ovog bogatog neženje. Iako se nisu venčali, kako navodi “Vojvodina.travel”, Bogdan i Mara ostali su zajedno do kraja života.

Mističnost na svakom koraku

Ukoliko ste imali prilike da posetite ovo, i danas velelepno zdanje, verovatno ste osetili mističnost koja prati Fantast. Posebno kada je u pitanju kapela, koja se nalazi nadomak zgrade dvorca.

Dvorac Fantast Foto: Wikimedia/Dungodung

Upravo to i jeste bio osnovni postulat koji je Bogdan poštovao prilikom gradnje. Zato i ne čudi što, kako navodi “Dvorcisrbije”, ne postoji originalni plan za izgradnju.

Svemu tome, neosporno doprinosi i podatak da su na gradnji dvorca bili angažovani ne radnici iz tog kraja, već iz Češke. Verovatno se pitate zbog čega? Budući da je Bogdan maksimalno želeo da dvorac Fantast ostane tako tajnovit, to je i razlog zbog koga je angažovao radnike iz druge zemlje. Jednostavno, sve tajne u vezi sa gradnjom, oni su odneli sa sobom kada su otišli.

Tajni prolazi

Upravo zbog celokupne priče koja prati gradnju Fantasta, o ovom dvrocu se i danas ispredaju legende o tajnim prolazima i prostorijama. Čak se pominje da postoje najmanje dve tajne prostorije u dvorcu.

U vreme gradnje su dovožene i značajne količine slovenskog hrasta, izuzetnog kvaliteta. Budući da bi sve ono što je donešeno u toku dana, nestajalo u toku noći, to se govorkalo o tome da je taj materijal korišćen za oblaganje tajnih prolaza, koji su najverovatnije povezivali dvrac sa obližnjom ergelom.

A kada smo već pomenuli ergelu, ne treba zaboraviti ni Fantasta, konja Bogdana Dunđerskog, po kome je i dvorac nazvan.

Dvorac Fantast Foto: Ivana Nikolić

Legenda o vlasniku Fantasta

Omanja kapela posvećena svetom Đorđu nalazi se u neposrednoj blizini zamka i privlači pažnju posetilaca upravo zbog legendi koje je okružuju.

Dvorac Fantast Foto: Ivana Nikolić

Budući da je Dunđerski bio prijatelj sa Urošem Predićem, to ne čudi što je ikonostas u ovoj kapeli oslikao upravo čuveni srpski slikar.

I da sve bude još interesantnije, u kapeli se nalazi i Bogorodičina ikona, po nečemu specifična. Naime, po želji vlasnika dvorca, lik majke Isusa Hrista predstavlja Maru, Bogdanovu ljubav i životnu saputnicu, kojoj je i posvećen Fantast.

Još jedna od ikona koja, nesumljivo privlači pažnju, jeste i ona na kojoj je predstavljen srpski kralj Stefan Prvovenčani. U desnom uglu te ikone se, prema legendi, nalazi otisak usana, koji se sa vremena na vreme pojavljuje. Retki su ga kažu videli, a na Preobraženje je, vele najuočljiviji.

Zapravo, legenda navodi da upravo na Preobraženje i danas nekadašnji vlasnik Fantasta obilazi svoje imanje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Srednjevekovna tvrđava u Kupinovu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja