• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na padinama najpoznatije srpske planine nalazi se banja poznata po izuzetno toploj vodi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smatra se da su za lekovite vode na ovom području znali još Rimljani, ali da su ih i Osmanlije obilato koristile.

  • 1
Jošanička banja, Srbija Foto: Shutterstock

Samim tim što je temperatura vode u Jošaničkoj banji 77 stepeni Celzijusove skale, jasno je zbog čega važi za lečilište sa najtoplijom vodom na tlu Starog kontinenta.

Blizina planine Kopaonik i prijatna klima, ali i nadmorska visina na kojoj se ovo lečilište nalazi, čine Jošaničku banju sve atraktivnijom destinacijom, kako za odmor, tako i za lečenje.

Smatra se da su za lekovite vode na ovom području znali još Rimljani, ali da su ih i Osmanlije obilato koristile. Ipak, tek nakon što je rekonstruisano Staro kupatilo i Novo kupatilo, ali i izgrađen kej, kao i Blatno kupatilo, te uređen park, može se govoriti o razvoju turističkih potencijala ove banje, navodi TO Raška.

Šume crnog bora

Priroda je, čini se, bila i više nego darežljiva prema Jošaničkoj banji i njenoj okolini. Obilje zelenih površina i šuma, mogu se videti kako na području samog lečilišta, tako isto i u njegovoj blizini.

Jošanička banja, Srbija Foto: Shutterstock

Vrsta poznata kao banjski borjak, odnosno crni bor, dominira tim područjem, uzevši u obzir da, prema podacima sa zvaničnog sajta TO Raška, zauzima površinu tek nešto manju od 30 hektara.

Posebno u kotlinama u blizini Jošaničke reke mogu se videti vrbe, grab i topole, dok se na tom području sreću i crni jasen i cer, ali na značajno manjim površinama. Očekivano, mogu se videti i brojne lekovite biljke, ali i šumsko voće.

Jošanička banja, Srbija Foto: Shutterstock

Okolina ovog lečilišta bogata je i životinjskim svetom, budući da izuzev lisica, vukova i zečeva, tu obitavaju i divlje svinje, veverice i lasice, ali i brojne vrste ptica. Većina pomenutih životinjskih vrsta obitavaju na uzvišenjima koja se nalaze u okolini Jošaničke banje.

Šta leče vode Jošaničke banje?

Ukupno pet izvora lekovite i izuzetno tople termomineralne vode se nalaze na području Jošaničke banje. Izuzev kalijuma i kalcijuma, vode ove banje sadže i natrijum i fluor, ali i sulfate i hidrokarbonate, ističe “Raskaturizam”.

Jošanička banja, Srbija Foto: Shutterstock

I upravo zbog temperature koju vode ove banje imaju, osim za kupanje, mogu se koristiti i za inhalaciju i ispiranje, ali i za orošavanje, što zapravo sve zavisi od toga za koju svrhu se koriste.

Izuzev za oboljenja lokomotornog aparata i različita kožna oboljenja, vode Jošaničke banje se koriste i za karidovaskularna i ginekološka oboljenja, kao i za neurološka oboljenja poput išijalgije ili periferne, odnosno centralne neuralgije. Takođe se smatra da mogu biti korisne kod osoba koje pate od anksioznosti, ali i od psihosomatskih neuroza, te od blažeg oblika opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 10 destinacija u Srbiji gde možete provesti ostatak prošlogodišnjeg odmora

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Predrag

    6. decembar 2023. | 19:28

    Velika šteta što hotel koji je sagradjen još osamdesetih godina nikad nije otvoren i što se u banju ne ulaže još devedesetih je krenula priča o gradnji gondole koja ko zna kada će biti izgradjena

    Podelite komentar