• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od najstarijih muzeja skulptura, ali na otvorenom, nalazi se u Antverpenu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Većina statua koje su deo ove neobične postavke u gradskom parku nastala je u okviru Bijenala Midelhajm, koje je održavano u periodu između 1951. i 1989. godine

  • 0
Antverpen, Belgija Foto: Pixabay/2427999

Na području istoimene belgijske pokrajine, koja pripada teritoriji regije Flandrija, nalazi se Antverpen, grad poznat i pod francuskim nazivom Anvers.

Reka Šelda protiče kroz ovaj belgijski grad, a na oko 90 kilometara udaljenosti od Antverpena nalazi se njeno ušće u Severno more, navodi “Vikipedija”.

Kao i tokom istorije, tako je i danas ovaj belgijski grad izuzetno značajan za ekonomiju zemlje. Sa kulturnog aspekta, govorimo o gradu u kome se nalaze mnogi značajni muzeji, dok je istorijsko jezgro Antverpena posebno fascinantno mnogim turistima.

Umetnost na svakom koraku

Upravo u ovom, danas belgijskom gradu, tokom minulih vekova, stvarali su mnogi značajni umetnici, a tome svedoče i brojni muzeji u Antverpenu.

Uz to, ljubitelji umetnosti koji posećuju ovaj grad neretko ostaju opčinjeni činjenicom da je Peter Paul Rubens, čuveni slikar koji je stvarao u doba baroka, živeo upravo u ovom gradu. Osim njega, tu su, pored ostalih stvarali i Jan Brojgel Stariji i Mlađi, ali i Van Dajk.

Okarakterisan kao jedan od najstarijih muzeja tog tipa na čitavom svetu, muzej Midelhajm je specifičan po nečemu. Zapravo je u pitanju muzej skulptura, ali se nalazi na otvorenom prostoru i prema “Kayak.co.uk”, zauzima površinu od oko 30 hektara. Većina statua, koje su deo ove neobične postavke u gradskom parku, nastale su u okviru Bijenala Midelhajm, koje je održavano u periodu između 1951. i 1989. godine.

Antverpen, Belgija Foto: Pixabay/braico

Ostale atrakcije Antverpena

Ako izuzmemo Rubensov muzej i zgradu Opere, jedno od najpoznatijih gradskih zdanja jeste i katedrala, koja je posvećena Presvetoj Bogorodici.

Ne treba propustiti ni obilazak Zelenog trga, kako se slobodno prevodi njegov izvorni naziv Groenplaats, a koji važi za najpoznatiji u Antverpenu. Upravo na njemu se nalazi i Rubensova statua, koja je izrađena još polovinom 19. veka. U neposrednoj blizini trga se, izuzev brojnih ugostiteljskih objekata, nalazi i gradska katedrala, čiji toranj se smatra najvišim u tom delu zemlje.

Uzevši u obzir da je daleke 1843. godine izgrađen zoološki vrt u Antverpenu, sa pravom se smatra jednim od najstarijih ne samo na evropskom, već i na svetskom nivou.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Stari grad u Mostaru

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja