• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od retkih manastira koji nikada nije bio rušen čuvao je i mošti srpskog kralja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nedugo nakon što je na jezeru u blizini sela Ribarići izgrađen most i nakon što je uređen put do ove svetinje, Crna reka postaje otvorenija za posete. Tim pre što se u manastiru nalaze i mošti svetitelja i izvor čudotvorne vode

  • 0
Manastir Crna reka, Srbija Foto: Hervé Champollion / akg-images / Profimedia

U klisuri istoimene reke, u ataru sela Ribarići na području Tutina, nalazi se jedan od srpskih srednjovekovnih manastira, koji je okarakterisan kao spomenik kulture.

Zbog pozicije koju zauzima, a koja nije baš tako lako pristupačna, manastir Crna reka, koji pripada Eparhiji raško-prizrenskoj Srpske pravoslavne crkve, bio je odličan izbor za monahe koji su želeli da tihuju daleko od sveta, navodi “Vikipedija”.

Nedugo nakon što je na jezeru u blizini sela Ribarići izgrađen most i nakon što je uređen put do ove svetinje, Crna reka postaje otvorenija za posete. Tim pre što se u manastiru nalaze i mošti svetitelja i izvor čudotvorne vode.

Nepoznat ktitor

U pećini koja nadvisuje Crnu reku je, najverovatnije još tokom 13. veka izgrađena crkva ne naročito velikih dimenzija, koja je bila posvećena svetom Arhangelu Mihailu. Vremenom su brojni isposnici oko te crkvice počeli da podižu kelije.

Manastir Crna reka, Srbija Foto: Hervé Champollion / akg-images / Profimedia

Iako ne postoje sigurni podaci o tome ko je podigao manastri Crna reka, smatra se da se to zbilo tokom 13. veka, a kako je navedeno na sajtu hrama Svetog Save, ktitor je, prema narodnom predanju najverovatnije bio neko iz srpske vladarske dinastije Nemanjića.

Postoje mišljenja brojnih istraživača o tome kada je podignut manastir, ali se najčešće pominje 13. vek, mada se u narodnom predanju pominje i kasniji period, odnosno onaj nakon Kosovske bitke.

Nikada porušena svetinja

Dobro je poznato da su mnoge crkve i manastiri na teritoriji naše zemlje često stradali, te da su neretko bili rušeni i do temelja. Međutim, to se ipak ne može reći i za manastir Crna reka. I upravo zato govorimo o odličnoj očuvanosti ove svetinje u njenom izvornom obliku.

Manastir Crna reka, Srbija Foto: Hervé Champollion / akg-images / Profimedia

Freskopis ovog manastira izuzetno je značajan i potiče iz 16. veka, a posebno prikaz bogatog vlastelina po imenu Nikola, koji je i darovao novac za izradu živopisa manastira Crna reka.

Mošti kao dragocenosti hrama

Jedna od najpoznatijih relikvija koja se čuva u ovoj svetinji, svakako su mošti podvižnika, koji je živeo tokom 13. veka, svetog Petra Koriškog. Ništa manje značajan nije ni grob sabrata tog manastira, ali i manastira svetih Arhangela nadomak Prizrena. Prepodobni mučenik Hariton ubijen je u blizini grada Prizrena pred sam kraj prošloga veka i sahranjen u Crnoj reci.

Manastir Crna reka Foto: Hervé Champollion / akg-images / Profimedia

U vreme kada je napadnut srpski srednjovekovni manastir Studenica, pripadnici manastirskog bratstva su sa dragocenostima i moštima Stefana Prvovenčanog, prvog srpskog kralja, došli u Crnu reku, ne bi li se tu skrili, navodi “Manastiriusrbiji”. Bezmalo deset godina, u periodu između 1687. i 1696. godine mošti srpskog kralja bile su čuvane u ovom manastiru.

U prvobitno izgrađenoj crkvici se nalazi i udubljenje u steni, specifično po tome što se u njemu nakuplja voda, koja je poznata pod nazivom voda Svetog Arhangela Mihaila i veruje se da pomaže posebno kod očnih oboljenja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zadužbina despota Stefana Lazarevića biser je moravskog stila i centar kulture tadašnje zemlje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja