• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako želite da posetite Veneciju tokom 2024., pripremite se za plaćanje takse

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema planu, 16. januara naredne godine će početi sa radom veb sajt, preko koga će biti moguće rezervacije poseta

  • 0
Trg Svetog Marka, Venecija Ilustracija: Pixabay

U želji da, koliko je to moguće, ublaži negativne efekte prekomernog turizma, Venecija uvodi obavezu plaćanja turističke takse.

Pilot program je plod dugo planiranog plana o naplati takse za turiste, koji ovaj italijnaski grad posećuju u okviru jednodnevnih izleta.

Iako je nešto ranije u toku ove godine već trebalo da bude uvedena ova obaveza, njena primena je odložena i to kako zbog problema u logistici, tako i zbog opravdanog straha od toga kako će zapravo sve to uticati na prihode od turizma, navodi “Euronews.com”.

Izuzev želje za smanjenjem gužvi izazvanih prekomernih turizmom, ova taksa ima za cilj i poboljšanje uslova života lokalnog stanovništva, ali i podsticaj za turiste da grad posećuju na duže.

Venecija, Italija Foto: Ustupljene fotografije/Vaslios Proveleggios

Zbog čega se uvodi turistička taksa?

Uzevši u obzir da je zamalo došlo do toga da Venecija bude uvrštena na UNESCO-vu listu ugroženih destinacija, jer je prekomerni turizam pretio da ugrozi lokalni ekosistem, došlo se na ideju o uvođenju turističke takse.

Kako je tokom prethodnog meseca napomenuo Luiđi Brinjaro, gradonačelnik Venecije, svrha te takse nije usmerena na puki prihod, već je to “prvi eksperiment ove vrste”, koji bi trebalo da reguliše turističke tokove na destinaciji, koja se smatra jednom od najposećenijih ne samo u Evropi, nego i u celom svetu.

Naplata turističke takse takođe ima za cilj da podstakne turiste da u grad dolaze drugim danima, a ne tokom vikenda kada su i najveće gužve, ali i da olakša život lokalnim stanovnicima.

Venecija, Italija Foto: Ustupljene fotografije/Vaslios Proveleggios

Kada počinje naplata?

Planirano je da od naredne godine počne naplata turističke takse u iznosu od pet evra. Taksa će biti naplaćivana u dane vikenda u jeku sezone, ali i u drugim danima i to u periodu od aprila do sredine jula.

Budući da je planirano da se naplata turističke taske za jednodnevne izlete odnosi na period između 08:30 i 16 sati po lokalnom vremenu, to bi značilo da će turisti koji grad žele da posete uveče, biti izuzeti od obaveze plaćanja takse.

Ko je izuzet od plaćanja?

Brojne su kategorije posetilaca, koje su izuzete od obaveze plaćanja turističke takse. Osim lokalnog stanovništva, odnosno osoba kojima je Venecija rodni grad, od plaćanja su izuzeti i svi turisti koji imaju rezervisan smeštaj u gradu, ali i radnici i studenti.

Venecija, Italija Foto: Ustupljene fotografije/Vaslios Proveleggios

Kako se vrše rezervacije?

Prema planu, 16. januara naredne godine će početi sa radom veb sajt, preko koga će biti moguće rezervacije poseta.

Nakon izvršenog plaćanja bi turisti trebalo da dobiju QR kod, koji će moći da bude očitan na pristupnim tačkama, kojih je ukupno sedam.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja