• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vodopad Svetigora daje dodatnu lepotu ovom srpskom srednjovekovnom manastiru

Vreme čitanja: oko 2 min.

Manastir Morača podignut je na zaravni sa koje se može uživati u pogledu na obližnji kanjon istoimene reke

  • 1
Manastir Morača, Crna Gora Foto: Shutterstock

Na obali istoimene reke, na području crnogorske opštine Kolašin, nalazi se jedan od bisera srpske srednjovekovne arhitekture.

Manastir Morača podignut je na zaravni sa koje se može uživati u pogledu na obližnji kanjon istoimene reke. Posebno je atraktivan vodopad koji nosi naziv Svetigora, koji se tu nalazi.

Podignut polovinom 13. veka, ovaj srpski srednjovekovni manastir svedočio je mnogim istorijski značajnim događajima, a kako navodi “Kolasin.me”, smatra se da je ova svetinja zadužbina unuka osnivača dinastije Nemanjić, Stefana Nemanje. Manastir je podigao sin Vukana Nemanjića, Stefan Vukanović 1252. godine.

Kompleks manastira Morača

Glavna manastirska crkva posvećena je prazniku Uspenja Presvete Bogorodice, dok se u okviru manastirskog kompleksa nalaze i konak i omanja crkva, koja je posvećena Svetom Nikoli.

Manastir Morača, Crna Gora Foto: Shutterstock

Crkva je izgrađena od kamena žute boje, a karakteriše je raški stil srpske arhitekture, dok postoje i romanski elementi.

Ono što posebno privlači pažnju jeste i pomenuti vodopad, koji nosi naziv Svetigora. Naime, on se formira od omanjeg potoka, koji protiče kroz manastirsku portu.

Manastir Morača, Crna Gora Foto: Shutterstock

Pretpostavlja se da je ktitor prilikom gradnje imao određene uzore, a to su najverovatnije bili srpski srednjovekovni manastiri Mileševa, Žiča ili Studenica.

Vrata od slonove kosti

Zanimljiv je podatak da je glavna crkva manastira Morače popoločana mermernom sive boje, ali i da u ovoj svetinji postoje i vrata koja su obogaćena detaljima od slonove kosti. U pitanju su vrata načinjena od dvoja krila, kroz koja se ulazi u središnji deo crkve.

Manastir Morača, Crna Gora Foto: Shutterstock

Budući da je izrađena još tokom 13. veka, freska koja prikazuje proroka Iliju koga hrani gavran smatra se ne samo najstarijom u ovom srpskom manastiru, nego i najpoznatijom. Takođe se po lepoti izdvaja i freska na kojoj je prikazano rođenje svetog Jovana Preteče i Krstitelja, ali i ikone, izrađene tokom 18. veka, na kojima su prikazani Sveti Luka i Sveti Sava.

Jedna od najpoznatijih relikvija koja se čuva u manastiru Morača jeste i ruka, koja je pripadala svetom sveštenomučeniku Haralampiju.

Budući da dostiže visinu od svega šest metara i da je njena kvadratna osnova duga tek pet metara, crkva posvećena svetom Nikoli u okviru kompleksa manastira Morača posebno je interesantna.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zadužbina despota Stefana Lazarevića biser je moravskog stila i centar kulture tadašnje zemlje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Predrag Popović

    15. decembar 2023. | 15:34

    Nesto ste se zabunili. Nije Manastir Moraca srpski manastir nego crnogorski i srpski. To sto u njega dodje neki svestenik izbjeglica iz Bosne ili Hrvatske ne znaci da je njihov manastir. Manastir su gradili vizantijski majstori koje su placali Nemanjici a Moracani i Rovcani su ih opsluzivali hranom i gradjevinskim materijalom

    Podelite komentar