• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jezero, planine i tipično alpska arhitektura čine Halštat posebno šarmantnim

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uske kaldrmisane ulice, koje upotpunjuju centralni trg i brojne autentične građevine u alpskom stilu, definitivno su prvo što treba obići prilikom posete ovom austrijskom gradiću

  • 0
Halštat Foto: N.Z.

U gradiću sa tek oko osam stotina stalnih stanovnika deluje kao da je vreme stalo. Smešten na obali jezera, Halštat je okružen šumama i planinskim vrhovima, što celokupnom gradu daje posebnu dozu čari.

I upravo zbog svega toga ne bi trebalo da čudi što se Halštat smatra jednom od najposećenijih destinacija u celoj Austriji, pa ni što se suočava sa problemom prekomernog turizma.

Procenjuje se da u toku sezone na dnevnom nivou ovaj šarmantni gradić poseti, verovali ili ne između 10 i 30 hiljada turista. Upravo zato, kako navodi “Austriavienna”, članovi lokalne uprave doneli su odluku da u toku dana broj autobusa bude ograničen na 54, uz napomenu da će prednost imati oni turisti koji su u gradu rezervisali i smeštaj.

I upravo zbog toga se lako možete desiti da zbog gužve ne uspete da uživate u lepoti ovog austrijskog gradića, ali ako Halštat posetite s jeseni i na početku proleća, kada nije sezona, imaćete priliku da vidite svu njegovu lepotu i da u njoj zaista uživate.

Halštat Foto: N.Z.

Staro jezgro Halštata

Uske kaldrmisane ulice, koje upotpunjuje centralni trg i brojne autentične građevine u alpskom stilu, definitivno su prvo što treba obići prilikom posete ovom austrijskom gradiću. Naročito su kuće u Halštatu interesantne s proleća, kada se sve šareni od cveća.

Šetnja stazom pored jezera ili poseta nekoj od prodavnica u gradu, u kojima se mogu pronaći ne samo suveniri, nego i vrlo ukusni lokalni proizvodi, još su neke od aktivnosti koje ne treba propustiti.

U oblasti Remiš, koja je tek oko deset minuta hoda udaljena od samog centra grada, nalazi se i lokacija koja je najpoznatija u gradu za fotografisanje.

Crkva u Halštatu izgrađena je tokom 19. veka, a posebno je interesantna zbog visokog zvonika.

Hallstat Halstat / Foto: Pixabay

Poznati vidikovci

Iako je sam grad zanimljiv, posebno je atraktivan vidikovac, koji se uzdiže na nadmorskoj visini od 350 metara i sa koga se pruža gotovo nestvaran pogled na Halštat i jezero.

Budući da je ovaj gradić nadaleko bio poznat i po rudnicima soli, turistima je na raspolaganju poseta „Svetu soli“, kako se lokalitet smešten na više od hiljadu metara nadmorske visine naziva.

Iako je najpre u pitanju vidikovac, Rudolfov toranj je poznat i po restoranu, a u prošlosti je imao posve drugačiju funkciju. Osnovni cilj ovog utvrđenja bio je odbrana rudnika od napada brojnih osvajača.

Ne treba propustiti ni posetu rudniku soli, čija se starost procenjuje na oko sedam hiljada godina. Podzemno slano jezero i „čovek soli“, kako se nazivaju ostaci pronađeni 1734. godine na tom lokalitetu, posetiocima pružaju priliku da izbliza upoznaju taj deo istorije Halštata.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zamislite da vam ovako započne jutro: Dočarao hedonizam na terasi usred zelene prašume

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja