• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Supruga turskog sultana boravila je u ovom manastiru u istočnoj Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

U vreme vladavine srpskog kralja Milutina, na 236 metara nadmorske visine, u ovom gradu izgrađen je manastir posvećen Svetoj Trojici

  • 0
Kladovo, reka Dunav, Srbija Foto: Shutterstock

Zbog položaja koji zauzima, Kladovo je imalo vrlo značajnu ulogu tokom istorije.

Ovaj grad u Borskom okrugu nalazio se na plovnom putu reke Dunav, koji je spajao istok i zapad.

Svemu tome svedoče brojni lokaliteti, među kojima se posebno izdvajaju ostaci Trajanovog mosta i Trajanova tabla.

Znamenitosti opštine Kldovo

Izuzev već pomenute Trajanove table i ostataka Trajanovog mosta, na području opštine Kladovo postoje i ostaci antičkog rimskog logora Diana, navodi “Vikipedija”.

Kladovo, Srbija Foto: Shutterstock

Sama činjenica da je tu i područje jednog od nacionalnih parkova Republike Srbije, sasvim je dovoljna za posetu ovom delu zemlje. Izuzev bogate flore i faune, na području Nacionalnog parka Đerdap mogu se videti i brojne pećine, ali i druge prirodne atrakcije.

Na području grada postoji i Arheološki muzej Đerdapa, kao i spomenik srpskom junaku Koči Anđelkoviću i ostaci tvrđave Fetislam, te tvrđave Elizabetfort, iz perioda austrijske vladavine tim područjem.

Sakralni objekti

Zahvaljujući zapisima koji su čuvani u omanjoj crkvi posvećenoj svetom Georgiju u Kladovu, došlo se do podataka o životu hrišćanskog stanovništva grada.

Jedina crkva u Kladovu izgrađena je 1735. godine, a ona koja se danas može videti datira iz 1856. godine, u vreme kada su tadašnjom Srbijom vladali članovi porodice Obrenović. Godinu dana po završetku radova, kako navodi “Kladovo.org”, crkva je osvećena.

Izuzev službe, koja se i dalje obavlja u ovoj crkvi, tu se organizuju i časovi veronauke namenjeni kako najmlađim stanovnicima grada, tako i starijima.

U vreme vladavine srpskog kralja Milutina, na 236 metara nadmorske visine, u ovom gradu izgrađen je manastir posvećen Svetoj Trojici. Ova svetinja nadvisuje naselje Manastirica i za njega je vezano jedno, vrlo zanimljivo predanje.

Kladovo, Srbija Foto: Shutterstock

Kada su Mongoli izvojevali pobedu nad vojskom turskog sultana Bajazita, njegova supruga Olivera, koja je bila ćerka srpskog kneza Lazara, boravila je upravo u ovom manastiru na području današnjeg Kladova.

Danas je ova svetinja oronula, pa se pristupilo izradi projekta sa ciljem njene sanacije i rekonstrukcije, što je odobrila nadležna institucija, Zavod za zaštitu spomenika Niš.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nestvarna prirodna lepota geoparka Đerdap

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja