• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najveći zamak na svetu je dvostruko veći od Bakingemske palate: Građen je 132 godine, od 30 miliona cigala

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bogata istorija prelepog zdanja iz srednjeg veka

  • 1
Zamak Malbork Poljska Foto: Pixabay/sebagee

Bakingemska palata u Engleskoj se smatra jednom od najvećih palata i dvoraca sveta, ali nije najveća.

Možda će vas ova informacija iznenaditi, ali najveći zamak je mnogo bliži Srbiji nego što mislite jer se on nalazi u Poljskoj. U pitanju je Malbork, gotički behemot iz 13. veka koji se prostire na 52 hektara na istočnoj obali reke Nogat.

Ovo utvrđenje se nalazi na listi svetske baštine UNESCO. Gradio se 132 godine i osim što je otprilike dvostruko veći od Bakingemske palate, ovaj zamak je i četiri puta veći od zamka Vindzor, piše "Daily mail". U okviru dva prstena odbrambenih zidina nalaze se tri utvrđena zamka, nekoliko stotina kuća, žitnice, i lavirint opkopa, stepeništa, tornjeva, kula i hodnika.

Prema pisanju Britanica, prve cigle zamka Malbork postavili su 1274. vitezovi Teutonskog reda, velikog verskog pokreta u istočnoj Evropi tokom kasnog srednjeg veka, koji su obezbedili zemlju od pruskih ratnika. Građen je u fazama i bio je sedište Teutonskog reda oko 150 godina.

Na svom vrhuncu, tvrđava je dve godine mogla da skladišti dovoljno hrane za 400 ljudi i bila je dom za 3.000 vitezova koji su imali "lak pristup i kontrolu nad trgovačkim brodovima koji su pristizali iz Baltičkog mora".

Prvi od tri zamka koji su izgrađeni bio je Visoki zamak oko 1276. godine. Tokom narednih decenija, lokacija se "znatno proširila", uz dodatak Srednjeg zamka, sagrađenog sa strane, i Donjeg zamka, izgrađenog dalje. Godine 1457. zauzela ga je poljska vojska tokom Trinaestogodišnjeg rata kada je vojna moć vitezova počela da opada. Zamak je tada postao dom poljskih kraljeva, ali su kasnije invazije dovele do propadanja i na kraju je uzet pod zaštitu vlade 1800-ih.

Danas je zamak muzej, a svake godine više od 300.000 turista iz 84 zemlje ga poseti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tvrđava stoji uprkos vremenu: Zamak "vilinskog kralja" u postojbini jednog naroda iz Vojvodine

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Joca

    22. decembar 2023. | 00:39

    A di su naši zamci iz 13.veka...? Zna li ko? Inače, pre 20 godina bio sam tamo, ogroman je ali nije velelepan, jer je od cigala, kao tvrdjava je.

    Podelite komentar