• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

3 najbolja ostrva arhipelaga u Indijskom okeanu: Zanzibar je tek jedno od njih

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznat i po uzgoju začina, arhipelag Zanzibar načinjen je od brojnih ostrva koja se protežu u blizini obale Tanzanije

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Iako je Zanzibar, odnosno ostrvo Ungudža, najveće među ostrvima arhipelaga Zanzibar, a ujedno i najpoznatije, tu su i druga, vrlo interesantna ostrva.

Poznat i po uzgoju začina, arhipelag Zanzibar načinjen je od brojnih ostrva koja se protežu u blizini obale Tanzanije.

Glavno i istoimeno ostrvo, kako je zapravo njegov kolokvijalni naziv, takođe je i najpoznatije, a glavni grad ostrva Zanzibar uvršten je na Listu svetske baštine UNESCO-a. Ostrvo Pemba poznato je po prostranim plantažama na kojima se uzgaja karanfilić, dok je ostrvo Mafia takođe među poznatijim ostrvima ovog arhipelaga, a kako navodi CNN najpre po kit ajkulama i fantastičnim koralnim grebenima.

1. Ostrvo Ungudža

Među ostrvima arhipelaga najveće je Ungudža, koje je mnogo poznatije pod nazivom Zanzibar. Od obale Tanzanije udaljeno je oko 35 kilometara, a njegova najveća dužina iznosi 85 kilometara, dok mu je širina nešto manja od 40 kilometara.

Zanzibar Foto: Pixabay.com

Uz brojne hotele visoke kategorizacije, na Zanzibaru se nalaze i neke od najlepših plaža čitavog arhipelaga.

Glavni grad ostrva, Stoun Taun bogat je atrakcijama, pa ne čudi što je uvršen na UNESCO-vu listu svetske baštine.

2. Ostrvo Pemba

Mada se karanfilić uzgaja i proizvodi i na najvećem ostrvu arhipelaga, Pemba je ostrvo koje je prepoznato kao glavni proizvođač ove kulture u tom delu sveta.

Zbog karakteristika reljefa i prirode, ostrvo Pemba poznato je i kao Zeleno ostrvo. Površinski je manje od ostrva Ungudža, od koga ga deli nešto manje od 50 kilometara.

Na ostrvu Pemba nema toliko smeštajnih kapaciteta kao na Zanzibaru, a manje ga i posećuju turisti. Ipak, na ovom ostrvu postoji posve neobičan hotel, u kome je i soba koja se nalazi četiri metra ispod morske površine i čiji su zidovi izrađeni od stakla, što predstavlja posebnu vrstu atrakcije.

foto Pixabay foto Pixabay

Ovo ostrvo je naročito poznato među ljubiteljima ronjenja, jer se može pohvaliti odličnim lokacijama za tu vrstu aktivnosti.

foto Pixabay foto Pixabay

3. Ostrvo Mafia

Po veličini je ostrvo Mafia na trećem mestu u arhipelagu Zanzibar. Zemljište na ovom ostrvu je izuzetno plodno, a u vodama koje okružuju ovo ostrvo obitavaju kit ajkule.

Kao i prethodno pomenuto Pemba, tako i ovo ostrvo spada u red ređe posećenih, pa su i smeštajni kapaciteti na ostrvu Mafia prilično skromni.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zaronite 20.000 milja pod morem u magični luksuz hotela: Podvodni tuneli sa pingvinima uz kaficu!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja