• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najstarije drvo u Turskoj nalazi se u gradu koji nadvisuje planina Uludag

Vreme čitanja: oko 2 min.

Blizina planine Uludag, na kojoj se nalazi jedan od najpoznatijih ski-centara u Turskoj, duga i plodna istorija čine Bursu vrlo atraktivnom destinacijom za posetu u toku cele godine

  • 0
Bursa, Turska Foto: Shutterstock

I mada se ne može reći da je nalik Istanbulu, koji je jedan od najposećenijih gradova na turskom tlu, Bursa, kao prva prestonica Osmanskog carstva ima mnogo toga da ponudi posetiocima.

Od Stambola je Bursa udaljena tek oko dva sata vožnje, dok su gradovi povezani i sa morske strane, pa se slobodno može reći da se do grada podno planine Uludag može relativno lako i brzo stići iz Istanbula.

Blizina planine Uludag, na kojoj se nalazi jedan od najpoznatijih ski-centara u Turskoj, duga i plodna istorija čine Bursu vrlo atraktivnom destinacijom za posetu u toku cele godine. Još jedna od atrakcija ovog turskog grada jeste i platan, čija je starost procenjena na čak više od šest vekova. Smatra se najstarijim drvetom u celoj zemlji.

Jedna od najdužih gondola na svetu

Duga oko deset kilometara, žičara koja vodi od Burse do obližnje planine Uludag, posebno je atraktivna turistima koji posećuju Bursu.

Bursa, Turska Foto: Shutterstock

Vožnja traje oko 40 minuta, a poslednja stanica žičare nalazi se na nadmorskoj visini većoj od 2.500 metara.

Džamija sa 20 kupola

Izgrađena pred sam kraj 14. veka, Velika džamija u Bursi sa razlogom nosi takav naziv, uzevši u obzir da je, kako navodi „Traveltomtom“ čak više od pet vekova važila za najveću islamsku bogomolju u celoj zemlji.

Bursa, Turska Foto: Shutterstock

Istorija njenog nastanka posebno je zanimljiva. Turski sultan Bajazit je neposredno pre bitke kod Nikopolja obećao da će, ukoliko pobedi, Bursa dobiti čak 20 džamija. Iako turska vojska jeste izvojevala pobedu u toj borbi, sultan nije ispunio obećanje. Tačnije, nije ga ispunio doslovno, budući da je izgradio Veliku džamiju u Bursi, ali sa 20 kupola.

Danas ova islamska bogomolja privlači pažnju turista, tako da je otvorena za posete, koje su potpuno besplatne.

Bursa, Turska Foto: Shutterstock

Zelena džamija i Zeleni mauzolej

Na uzvišenju u blizini Zelene džamije u Bursi nalazi se i Zeleni mauzolej, koji turisti takođe mogu potpuno besplatno posetiti.

Bursa, Turska Foto: Shutterstock

Izuzev grobnice sultana Mehmeda Prvog, u njemu se nalazi još sedam grobnica, a pažnju posetilaca posebno privlače pločice različitih boja, koje ukrašavaju unutrašnjost mauzoleja.

Pomenuti turski sultan izgradio je i 1412. godine Zelenu džamiju, koja je danas deo Liste svetske baštine UNESCO-a. Ono što je posebno zanimljivo jeste uticaj persijske umetnosti, budući da su upravo umetnici iz te zemlje i bili angažovani na ukrašavanju Zelene džamije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovako izgleda spuštanje do plaže Šejtan Limani

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja