• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Boban Đurović o ciljevima i novim projektima Vrnjačke Banje: Evo šta nas očekuje u najposećenijoj banji Srbije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Banja koja godinama osvaja trku u svetu turizma

  • 0

Vrnjačka Banja je oduvek važila za jedan od sinonima srpskog turizma, pre svega zbog velike tradicije, koja je vekovima čini posebnom, a onda i zbog svihblagodeti koje nudi svojim meštanima i posetiocima.

Danas, ona važi za najposećeniju banju u Srbiji, ali iza toga stoje ulaganja u mesto, očuvanje njenih najboljih karakteristika i umesno dodavanje noviteta, koji prate moderni turizam.

O planovima za dalji napredak i očuvanje titule najposećenije banje u državi, kao i o tome na koji način ovaj grad mudro balansira prirodne lepote i dalje izgradnje, govorio nam je predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović.

- Veliko ulaganje pre deset godina, pre svega ulaganje u javne površine, sređivanje termomineralnih izvora, parkovskih površina, stvaranje uslova za dovođenje hotelskih kompleksa, dovelo je do toga da je Vrnjačka Banja počela ponovo da se vraća na tron srpskog, a kako vreme pokazuje i evropskog turizma. Danas Vrnjačka Banja beleži već nekoliko godina uzastopno najveći broj noćenja na teritoriji Srbije, zbog kvaliteta usluga kako u hotelskoj industriji, tako i zbog raznovrsnih atrakcija koje nudi banja - objašnjava Đurović i dodaje:

Ta mera interesovanja srpskih turista, ali i stranih, nije usmerena samo ka atraktivnijem delu godine, već tokom čitave godine, što i jeste bio cilj. Dakle, da sa velikim i bogatim spa-centrima, sa davanjem velikih mogućnosti za sve starosne kateogrije, napravimo da Vrnjačka Banja bue aktivna svih 365 dana.

Kada su u pitanju planovi i vizije za budućnost Vrnjačke Banje, kao i za njen napredak u svetu turizma, gradonačelnik otkriva da je presudno ono što je blagodet prirode, koja je dobro očuvana. Kako objašnjava, veoma je važno da se istaknu prirodni resursi i da se ne narušava ono što čini samo mesto, a u slučaju ove banje, postoji 60 hektara parkovskih uređenih površina, a svih sedam termomineralnih izvora se konstantno oplemenjuje i čuva.

Ponuda atrakcija ovog grada zamišljena je i ostvarena tako da ponuda zabave bude koncentrisana na jednom pojasu, tačnije u centru. Pažljivo raspoređeno, ostvarivši balans sa parkovima i prirodom, napravljene su različite ponude za turiste i meštane.

Danas u Vrnjačkoj Banji možete naći i jedan od najvećih akva-parkova na Balkanu, a prošle godine je, u neposrednoj blizini promenade, napravljen 50 metara visok panoramski točak. Kako Đurović navodi, trenutno je u izgradnji i podzemni tunel, koji će biti muzejskog karaktera, gde će u multimedijalnom prostoru prikazati i istorijat Vrnjačke Banje.

Na pitanje šta ova destinacija nudi u hladno doba godine, gradonačelnik je pomenuo i 15 kilometara udaljenu planinu Goč, koja u ponudi ima skijališta i sankališta, ali je i jedna od prirodnih atrakcija, koja će uskoro dobiti jednu od veoma zanimljivih noviteta.

- Jedan od velikih projekata, na kom trenutno radimo jeste i gondola koja će povezivati centar Vrnjačke Banje i planinu Goč, po dužini od 7,1 kilometar. Verujem da će ubrzo biti završen ovaj projekat, koji će naše mesto klasifikovati među vodeće evropske turističke destinacije - govori Đurović.

Još jedan, veoma bitan aspekt koji ovo mesto klasifikuje visoko u sferi turizma, jeste upravo i zdravstveni turizam, koji za sve uzraste nudi usluge i preventivnih pregleda. Turisti koji preventivno dolaze da koriste blagodeti ove banje, imaju kompletnu ponudu pregleda i dijagnostikovanje celokupnog zdravstvenog stanja, što je dodatna komponenta pored lečilišnog aspekta.

Do ove banje će se ubrzo i lako dolaziti, jer u planu i izgradnja auto-puta, što će biti veliko olakšanje turistima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dušan Kovačević se prisetio Bate Stojkovića

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja