• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad u kome je rođen tvorac “Malog princa” bio je i prestonica jednog kralja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lion je po veličini na trećem mestu u celoj zemlji, a nakon glavnog grada, Pariza i Marselja

  • 0
Lion, Francuska Foto: Pixabay/magnaduf

Na istoku Francuske, u regionu Rona-Alpi, na mestu gde se reka Saona uliva u Ronu, leži Lion, grad u kome je rođen Antoan de Sent Egziperi.

Lion je po veličini na trećem mestu u celoj zemlji, a nakon glavnog grada, Pariza i Marselja.

Poznato je da su antički Lugdunum na tom području još 43. godine pre naše ere osnovali Rimljani, a kako navodi “Vikipedija”; taj naziv se slobodno prevodi kao “brda svetlosti”.

Menjali su se osvajači, od kojih su mnogi pokušavali da unište grad. U jednom trenutku, tokom svoje duge istorije, Lion je bio i prestonica kralja Franačke, 534. godine.

Francuska, vrućina, Lion, vrelina, vreli talas Tanjug/AP

Iako je u periodu Francuske revolucije ovaj grad bio tradicionalno monarhistički nastrojen, te zaslužio krilaticu “Grad bez imena”, značajan u industrijskom smislu Lion postaje tokom 19. veka, da bio postao svojevrstan centar francuskog pokreta otpora u toku Drugog svetskog rata.

Bazilika na najvišem brdu

Sasvim očekivano, bazilika Notr Dam de Fourviere, izgrađena krajem 19. veka, u neovizantijskom stilu, postala je simbol Liona.

Nalazi se na najvišem od svih gradskih brda i posvećena je, kako navodi “Frommers”, Devici Mariji.

Izuzev kripte Svetog Josifa, u ovoj bazicili nalazi se i muzej crkvene umetnosti, a posebno opčinjava bogatstvo vitraža. Takođe, sa ovog mesta pruža se fantastičan pogled na ceo grad.

Lion, Francuska Foto: Pixabay/loictijsseling

Muzej lepih umetnosti

Početkom 19. veka, kada je pariski muzej Luvr darovao čak 110 slika muzeju u Lionu, formirana je umetnička kolekcija, za koju se danas smatra da je jedna od najvećih u celoj zemlji.

Lion, Francuska Foto: Pixabay/twalmedia

Danas se u Muzeju lepih umetnosti, koji važi za najznačajniji u Lionu, pored ostalog mogu videti i klasične starogrčke skulpture, ali i remek-dela islamske umetnosti i slike poznatih umetnika, među kojima se posebno izdvajaju dela Monea i Rembranta.

Još jedan zanimljiv muzej u Lionu se nalazi u okviru Instituta “Lumiere”, u kome se posetiocima, između ostalog nudi mogućnost da se upoznaju sa istorijom bioskopa, uzevši u obzir da su braća Lumijer upravo u ovom francuskom gradu otvorila i prvi bioskop.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovde svako kreira svoj odmor po želji: Vrnjačka Banja je mesto odmora, zabave i kulture

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja