• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sveta Eufemija i dan-danas čuva grad u hrvatskom delu Jadrana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Crkva posvećena Svetoj Eufemiji nadvisuje grad, a ne čudi što je ova svetiteljka i zaštitnica Rovinja

  • 1
Rovinj Rovinj / foto: pixabay.com

Čak 22 ostrva i ostrvca čine arhipelag oko Rovinja, hrvatskog grada koji važi za jednu od najposećenijih destinacija u celoj zemlji.

Ono što se smatra osobenošću ovog grada svakako je njegovo staro jezgro, koje je gotovo neprimetno spojeno sa novijim delom.

Staro gradsko jezgro Rovinja izgrađeno je na ostrvu, da bi tek pre dva veka bilo spojeno sa kopnom, navodi „Rovinj.com“. Budući da grad karakteriše mediteranska klima, to Rovinj nije samo letnja, već destinacija na kojoj se može uživati i u drugim periodima godine.

Zaštitnica grada

Crkva posvećena svetoj Eufemiji nadvisuje grad, a ne čudi što je ova svetiteljka, koja je rođena 16. septembra 304. godine, i zaštitnica Rovinja.

Svake godine na dan rođenja halkidonske device mučenice, u Rovinju se okuplja veliki broj vernika, a legenda o svetoj Eufemiji, koju navodi „Istra.hr“ i danas se prepričava.

Prema njoj, na dan 13. jula 800. godine se na moru u Rovinju pojavio brodić, koji je nosio mermerni sarkofag. Iako su meštani na sve načine pokušavali da sarkofag izvuku iz vode, u tom poduhvatu nisu uspeli. Ali jeste uspeo jedan dečak, kome se u snu javila svetiteljka i obavestila ga da će on biti taj, koji će uspeti da mermerni kovčeg izvuče na obalu.

I tako i bi...

Rovinj, Hrvatska Foto: Pixabay/jggrz

A kada je dečak izvukao sarkofag i odneo ga u crkvu, koja se nalazila na vrhu uzvišenja, meštani su ga otvorili. U njemu se nalazilo neoštećeno telo ove devojke i pored nje pergament, na kome je pisalo:

"Ovo je telo svete Eufemije, halkidonske device mučenice, rođene na nebu 16. septembra 304. godine."

Neke od atrakcija Rovinja

Bez ikakve sumnje, Crkva Svete Eufemije, zaštitnice grada stoji rame uz rame po značaju sa starim gradskim jezgrom, te se smatra i simbolom ovog hrvatskog grada.

Rovinj, Hrvatska Foto: Pixabay/Limbyungjei

Počev od 1963. godine je staro jezgro Rovinaj proglašeno spomenikom kulture. Budući da je u pitanju površinski ne tako veliki prostor, to mu i daje posebnu dozu šarma, a šetnja uskim ulicama i očuvane građevine, vraćaju psoetioce u minula vremena.

Izgrađena u toku 18. veka, crkva posvećena svetoj Eufemiji je najdominantnija građevina u Rovinju. Njen 60 metara visok zvonik psoebno privlači pažnju posetilaca, budući da ga krasi statua ove svetiteljke izrađena od bakra, koja se uz pomoć vetra okreće oko svoje ose.

Rovinj, Hrvatska Foto: Pixabay/KatarzynaTyl

Zvanično najstarije gradsko zdanje, budući da je izgrađeno još tokom 13. veka, jeste kapela posvećena svetoj Trojici.

Akvarijum i Zavičajni muzej još su neke od atrakcija Rovinja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dubrovnik stari grad

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Драгољуб

    19. januar 2024. | 05:14

    Ровињ, место у које се до распада YU селило пола Београда. Стари део Ровиња са црквом је уствари некадашње острво које је ровом било одцепљено од копна. По њему је добило назив. Касније насуто и спојено са обалом. Некада је у Ровињ долазио и воз до пристаништа.

    Podelite komentar