• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nazvana po čuvenom vojvodi, ova pećina važi za jednu od najdužih u našoj zemlji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi koji je posvetio pažnju istraživanju Rajkove pećine bio je čuveni srpski naučnih Jovan Cvijić

  • 0
Rajkova pećina, Majdanpek, Srbija Foto: Shutterstock

Opevan u narodnoj pesmi, Rajko vojvoda je poslužio srpskom narodu i za davanje naziva pećini, koja je tek nekoliko kilometara udaljena od centra Majdanpeka.

Narodno predanje navodi da je Rajko u toku dana držao mehanu, a u toku noći presretao turske karavane i pljačkao ih. A da sve bude još interesantnije, predanje navodi da je plen iz tih pljački skrivao u pećini, koja i danas nosi naziv po njemu.

Prvi koji je posvetio pažnju istraživanju Rajkove pećine bio je čuveni srpski naučnih Jovan Cvijić. Iako su prvobitna istraživanja bila sprovedena 1894. godine, tek više od 70 godina docnije su i nastavljena, da bi, kako navodi „Poseti-srebrnojezero“, ova pećina za turističke posete bila otvorena 1975. godine.

Dokaz da su ljudi još u periodu praistorije naseljavali prostor koji se nalazi u blizini ulaska u pećinu čuva se danas u Muzeju u Majdanpeku. Zapravo je primitivni čekić izrađen od kamena, koji tome svedoči, deo arheološke zbirke tog muzeja.

Rajkova pećina, Majdanpek, Srbija Foto: Shutterstock

Jedna od najdužih pećina

Samim tim što je u pitanju pećina čijih je 2.380 metara kanala do sada istraženo, Rajkova pećina važi za jednu od najdužih u celoj Srbiji, navodi „Geoparkdjerdap“.

Smeštena je nadomak izvora reke Mali Pek. Budući da kroz nju protiče i istoimena reka, to se Rajkova pećina smatra rečnom pećinom.

Rajkova pećina, Majdanpek, Srbija Foto: Shutterstock

Interesantna je i njega građa, uzevši u obzir da je praktično načinjena od dve celine, koje su potpuno odvojene i koje imaju po jedan suvi i rečni horizont. U pitanju su Ponorska pećina i Izvorska pećina.

Osobenosti Rajkove pećine

Ukupno je 1.400 metara pećinskih hodnika na raspolaganju posetiocima, a pećinski nakit je ono što ovu pećinu na području Homolja izdvaja u odnosu na mnoge druge.

Rajkova pećina, Majdanpek, Srbija Foto: Shutterstock

Nakit u Rajkovoj pećini je nešto nešto posebno. Izuzev Koncertne dvorane i Dvorane vodopada, u njoj se nalazi i Sala stećaka, Male i Velike orgulje, te Ježeva dvorana i druge. Ima i onih koje karakterišu zanimljvii nazivi, pa tako u okviru Rajkove pećine postoji i kompozicija poznata kao Obešeni hajduk Rajko i Drvo života, ali i Zimska bajka i druge.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lepote Stare planine - vodopad Bigar

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja