• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da bi dobili privilegije, monasi ovog srpskog manastira brinuli su o sokolovima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev čestica moštiju Svetog Nikole, u manastiru Radovašnica nadomak Šapca nalaze se i mnoge druge relikvije, među kojima se izdvajaju čestice moštiju Svetog Velikomučenika Georgija

  • 0

Na obroncima planine Cer, udaljen tek nešto više od 20 kilometara od Šapca, nalazi se srpski srednjovekovni manastir Radovašnica.

Svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu posvećena je glavna crkva ove svetinje, koja se nalazi u istoimenom selu.

Iako se ne zna sa sigurnošću ko je bio ktitor ovog manastira, mada se pretpostavlja da je to mogao biti ili srpski kralj Dragutin ili, možda neko od velmoža iz tog perioda, pouzdano se zna da je 1548. godine u turskim izvorima zabeleženo prvo pominjanje manastira Radovašnica, navodi „Putevimapravoslavlja“.

Kosanik ili Radovašnica

Nešto pre pomenutog turskog popisa, 1541. godine se na indirektan način u srpskim izvorima pominje manastir Radovašnica.

Ipak, ono što je neobično, jeste da se u turskom popisu iz 1600. godine ova svetinja pominje pod nazivom Kosanik. Pretpostavlja se da taj naziv ima veze sa Kosaninim gradom, koji je bio izgrađen na vrhu planine i čiji se ostaci nalaze u neposrednoj blizini ovog manastira.

Jedno od narodnih predanja koje se vezuje za manastir Radovašnicu tiče se privilegija koje su najverovatnije monasi imali u periodu turske vladavine tim prostorima.

Budući da su u to doba monasi ovog manastira imali značajne privilegije, oni su zahvaljujući tome radili na osnivanju drugih manastira, ali su isto tako otvarali i škole, u okviru kojih su se učeni ljudi toga doba upoznavali sa prepisivačkom delatnošću, kako bi uzeli učešće u prepisivanju bogoslužbenih knjiga.

Međutim, mnogo je zanimljiviji drugi deo tog predanja, koji se odnosi na obaveze koje su monasi imali, a kako bi sačuvali privilegije koje su im turski osvajači dali. Predanje navodi da je njihova obaveza bila da brinu o sokolima, odnosno o gnezdima ovih ptica, koja su se nalazila na Ceru. Obaveza im je takođe bila da uzimaju mlade ptice, kako bi ih dali turskim osvajačima. A oni su ih docnije, osim za lov, koristili i na drugačiji način, budući da su ordenje izrađivali od sokolovih pera.

Gradnja nove svetinje

Na mestu na kome se nalazio manastir nastao tokom srednjeg veka izgrađen je manastir Radovašnica kakvog danas znamo. Tačnije, na tom mestu se ranije nalazila omanja kapela, koja je bila posvećena prazniku Pokrova Presvete Bogorodice.

Zanimljiv je podatak da je tom prilikom sačuvan i izvor vode, za koju se smatralo i smatra da je lekovita.

Izuzev čestica moštiju Svetog Nikole, u manastiru Radovašnica nadomak Šapca nalaze se i mnoge druge relikvije, među kojima se izdvajaju čestice moštiju Svetog Velikomučenika Georgija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najstarija pravoslavna crkva u Vojvodini ima specifičnu istoriju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja