• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prošetajte kroz nekadašnje svetsko čudo, drevni grad Efes: Da li prepoznajete dobro poznat znak?

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bio je nekad najveći centar umetnosti, nauke i religije

  • 0
Efes, Turska, drevni grad Foto: Pixabay/LoggaWiggler

Efes, najvažniji grčki grad u Jonskoj Maloj Aziji, nalazi se u blizini dela Selčuk u zapadnoj Turskoj i nekad je bio najveći centar umetnosti, nauke i religije.

U rimsko doba nalazio se na severnim padinama dva brda i južno od reke Kučukmenderes, odakle je mulj formirao plodnu ravnicu. Ipak, to je uzorkovalo da se obala pomeri dalje na zapad, posle čega je Artemidin hram zavredio veliku slavu ovog drevnog grada.

Njegova istorija datire još od sedmog veka, a pod Avgustom je postao prvi grad rimske provincije Azije. Prema lokalnom verovanju, Efes je bio poslednji dom Bogorodice, koju je sveti Jovan smestio u blizini grada i tu umro. Tradicija verovanja da je tu umro i sveti Luka čini se da je manje podržana.

Javne zgrade u gradu su raspoređene u obliku pravougaonih ulica koje datiraju još iz helenističkih dana. One uključuju pozorište, koje može da primi skoro 25.000 gledalaca i završeno je u svom sadašnjem obliku pod Trajanom.

Celsusova biblioteka

Celsusova biblioteka je vrhunac ruševina Efesa. To se mora videti i ne možete je propustiti na putu kroz drevni Efes. Celzusova biblioteka je treća po veličini biblioteka u antičkom svetu, izgrađena je da sadrži 12.000 svitaka i završena je 114- 117. godine nove ere. Sagradio ga je njegov sin u njegovu čast dok je senator Celsus sahranjen u mauzoleju ispod biblioteke. Fasada je godinama bila u ruševinama pre nego što je ponovo "sastavljena" između 1970. i 1978. godine, piše "Live love run travel".

Kureteš ulica

Ovo je jedna od glavnih ulica kroz Efes. Povezuje gornji sa donjim delom Efesa i mnoge glavne "atrakcije" u ruševinama nalaze se duž ulice Kureteš. Ulica je napravljena od mermera, a ako budete njome šetali, budite oprezni jer se možete okliznuti posebno u periodu kiše. Vide se delovi ulice koji su izglađeni i postali klizavi od višegodišnjeg korišćenja.

Veliko pozorište i pozorište Odeon

Ova dva pozorišta nalaze se na suprotnim krajevima ruševina. Ako uđete sa donjeg ulaza, Veliko pozorište je prvo koje vidite. Ako uđete sa gornjeg ulaza, prvo nailazite na Odeon teatar. Ako prođete glavnim putevima kroz ruševine, oba pozorišta su na vašoj ruti.

Veliko pozorište je najveće antičko pozorište u Turskoj sa kapacitetom od 24.000 ljudi. Izgrađeno je još u 4. veku p.n.e., bilo je grčko pozorište koje je kasnije postalo rimsko.

Hadrijanov hram

Hadrijanov hram je izgrađen u drugom veku, a odaje počast rimskom caru Hadrijanu. Kasnije je postala hrišćanska crkva. Ova impresivna građevina je nedavno obnovljena i nalazi se uz glavnu stazu.

Ono što je važno reći da su oni tada u to vreme imali - podno grejanje! U svojim domovima su ispod površine kopali skloništa, ali su ispod poda ugrađivali cevi u kojima su puštali vodu koja se grejala i tako su imali grejanje.

Još jedna zanimljivost: na ulazu u biblioteku postoji statua boginje Nike, odakle se veruje da je poznata sportska marka "preuzela" simbol. Da li pretpostavljate o kojoj marki i kom simbolu se radi?

Efes, Turska, boginja Nika Foto: Pixabay/MargaD

Znak štikliranja na ovoj statui postao je simbol sportske marke "Nike".

Efes je kontinuirano iskopavan od 1894. od strane Austrijskog arheološkog instituta, ali je rimski grad toliko čvrst i obiman da su do ranih 1960-ih Austrijanci retko prodirali do helenističkog nivoa, piše "Britannica".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vatikanski muzej - kolevka kulture

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja