• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Makartsteg je pandan našem mostu u Vrnjačkoj banji: Nalazi se blizu Srbije i postoji posebno verovanje

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako ste u prilici, obavezno ga posetite

  • 0
Makartsteg, most u Salcburgu, Salcburg, most Foto: Shutterstock/hbw_pictures

Svako ko je posetio Vrnjačku banju, a i onaj ko nije, zna da je jedan od prepoznatljivih obeležja ovog lečilišta - most ljubavi.

On je prenatrpan katancima za koje se veruje da oni ko ih zakače i ujedno na njemu napišu datum, inicijale ili imena partnera da će zauvek ostati zajedno. Ipak, ovakva vrsta mosta ne postoji samo u Srbiji već i u Austriji, tačnije u Salcburgu.

Most u ovom austrijskom gradu se zove Makartsteg i povezuje dve obale reke Salcah. Ime mu je "nadenuo" slikar iz 19. veka Hans Makart koji je rođen i odrastao u ovom gradu.

Ovakav izgled Makartstega nije prvobitan. Naime, prvi most je izgrađen 1905. godine ali je srušen 1967. godine kada je izgrađen drugi. Taj drugi je postao poznatiji kao "most za ljuljanje", ako stojite na centru mosta, možete osetiti kako se pomera, piše "Visit Salzburg". S obzirom da ga je u proseku dnevno prelazilo oko 20.000 pešaka, vrlo brzo je bio u lošem stanju.

Konačno je 2001. godine napravljen treći, i za sada treći i konačni most. Povodom njegovog otvaranja upriličena je fešta duž cele obale, upriličen je vatromet, a svemu tome je prisustvovalo i oko 25.000 ljudi. Tada je predlagano da se novi most nazove po fizičaru Kristijanu Dopleru koji je rođen 1803. godine nedaleko odatle, na desnoj obali reke Salcah. Ipak, i dalje je ostao da se zove Makartsteg. I dalje je ostalo verovanje da treba zaključati katanac za most ako želite da vam ljubav sa partnerom traje zauvek.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Višegrad - ćuprija na Drini

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja