• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U zemlji čiji je moto „Želimo da ostanemo ono što jesmo“ postoji više od 70 zamkova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog bogate i duge istorije, po kojoj su grad Luksemburg i utvrđenje koje se u njemu nalazi poznati, svrstan je i na Listu svetske baštine UNESCO-a

  • 0
luksemburg Foto: Unsplash

Iako je u pitanju jedna od najmanjih zemalja na svetu po površini, Veliko vojvodstvo Luksemburg ujedno je i zemlja u kojoj se nalazi čak više od 70 zamkova.

Još je interesantniji podatak da je u toku proteklog veka, čak pet puta Luksemburg bio pobednik prestižnog muzičkog takmičenja „Pesma Evrovizije“.

Na području regiona Mozel nalazi se i omanje selo Šengen. Ako vam zvuči poznato, potpuno ste u pravu. Upravo tu su potpisani i Šengenski sporazumi i to 1985. i 1990. godine. Zahvaljujući tim sporazumima, kako ističe „Expatica“, stanovnicima zemalja Evropske unije su dozvoljene mnoge olakšice prilikom putovanja.

Budući da se ovo selo nalazi u neposrednoj blizini granice kako sa Nemačkom, tako isto i sa Francuskom, često se simbolično i vezuje za slobodu kretanja.

luksemburg Foto: shutterstock

Grad Luksemburg

Zbog bogate i duge istorije, po kojoj su grad Luksemburg i utvrđenje koje se u njemu nalazi poznati, svrstan je i na Listu svetske baštine UNESCO-a.

Poznato je da je na evropskom tlu u periodu između 16. i 19. veka luksemburško utvrđenje bilo zapravo jedno od najvećih. Brojni osvajači, koji su se smenjivali na toj teritoriji, ostavili su značajan trag i na istoriju jedne od najmanjih zemalja u svetu.

Grad Luksemburg Foto: Pixabay/waldomiguez

Posebno je zanimljiv podatak da je staro jezgro grada odlično očuvano, te da su javne zgrade i način na koji su raspoređene potpuno isti kao i u periodu kada je utvrđenje igralo izuzetno značajnu ulogu na tlu Starog kontinenta.

Interesantan moto Luksemburga

Sa nekadašnjih 10,7 hiljada kvadratnih kilometara površine, teritorija Luksemburga smanjena je nešto više od 2,5 hiljade kvadratnih kilometara, a nakon tri teritorijalne podele. Danas se nekadašnje luksemburške teritorije nalaze na tlu Nemačke i Francuske, kao i Belgije.

Ana Brnabic Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Moto Velikog vojvodstva Luksemburg glasi:

"Želimo da ostanemo ono što jesmo!"

Smatra se da je moto nastao zbog želje Luksemburga da uvek bude nezavisan, a što je uslovljeno burnom i dugom istorijom jedne od najmanjih država na celom svetu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako izgleda život u srednjovekovnoj palati od 45 soba u 2021. godini: Dnevnik jednog zamka

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja