• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poseta krateru jednog od najpoznatijih vulkana u svetu posebno je atraktivna

Vreme čitanja: oko 2 min.

I ne samo da je Vezuv jedan od najpoznatijih, nego i jedan od najviše proučavanih vulkana

  • 1

Tek nekoliko kilometara deli teritoriju italijanskog grada Napulja i jedan od najpoznatijih vulkana kako na evropskom tlu, tako i u celom svetu.

I ne samo da je Vezuv jedan od najpoznatijih, nego i jedan od najviše proučavanih vulkana.

Procenjeno je da su struktura planine Somma i sam Vezuv stari više od čak 400 hiljada godina, navedeno je na sajtu Nacionalnog parka Vezuv. Faza koja je poznata kao „aktivni odmor“, trenutna je faza Vulkana koji je bio zaslužan za brojne, ponekad i vrlo razorne erupcije u prošlosti.

Najpoznatija tura u nacionalnom parku

Iako je oko 54 kilometara staza raspoređeno u 11 segmenata, jedan od njih je i najatraktivniji, te se često za stazu „Gran Kono“, koja nosi oznaku broj 5, odlučuju ljubitelji adrenalina.

Vesuvius volcano crater  vulkan Vezuv krater Foto: Profimedia/MARIO LAPORTA/AFP

Razlog za to je vrlo jednostavan. Nakon oko dva i po sata pešačenja, stiže se do kratera Vezuva. Tačnije do Velikog konusa Vezuva, a ono što naročito oduševljava posetioce, svakako je pogled na Napulj i Napuljski zaliv, ističe „Vesuviusnationalpark“.

Čak sedam sati pešačenja potrebno je da bi se stiglo do planine Somma stazom koja nosi naziv Dolina pakla, a zatim i vratilo na početnu tačku. Izuzev palate koja je pripadala porodici Mediči, na ovoj stazi se može videti i kupola od lave, koja je nastala 1937. godine. Pogled na Napulj i istoimeni zaliv koji se odatle pruža, neretko posetioce oduševi.

Postoji mogućnost posete i planini Somma. Staza koja nosi oznaku broj tri nudi znatiželjnicima mogućnost da se uspenju na najviši vrh ove planine. Izuzev fantastične prirode, pogled na Napuljski zaliv i sam grad predstavlja još jedan razlog za petočasovni prelazak ove staze u oba pravca.

Najkraća među svim stazama nudi priliku, posebno ljubiteljima adrenalina, da otkriju kako je to kada šetaju duž toka lave, koju je Vezuv izbacio, sada već daleke 1944. godine.

Nacionalni park Vezuv

Obilje atraktivnih lokacija, ali i izuzetno bogatstvo kako biljnih, tako isto i životinjskih vrsta, čine posetu Nacionalnom parku Vezuv još interesantnijom.

Vulkan Vezuv, Nacionalni park vezuv, Napulj, Italija Foto; Pixabay/yorick77

Svi koji žele bolje da se upoznaju kako sa samim vulkanom, te njegovom istorijom, tako i sa atrakcijama u okolini Vezuva, mogu da posete muzej, koji se nalazi u okviru ovog italijanskog nacionalnog parka.

Muzej nacionalnog parka Vezuv, kako je navedeno na sajtu istoimenog nacionalnog parka, nalazi se u kulturnom centru, koji funkcioniše u okviru vile „Regina“.

Muzejska postavka obuhvata i vrlo zanimljive eksponate, koji svedoče o čuvenoj erupciji Vezuva iz 79. godine, kada su stradali gradovi Pompeja i Herkulanum. Izuzev toga, posetioci se mogu bliže upoznati i sa time kako su živeli stanovnici tog područja u periodu koji je prethodio ovoj razornoj erupciji, kao i sa planinom Somma, te sa životinjskim, ali i biljnim stanovnicima ovog nacionalnog parka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vatreni horizont: Zastrašujući snimak erupcije vulkana na Islandu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Eto!

    20. januar 2024. | 17:53

    Bili smo u krateru negde 1965. godine. Nesto se ne secam da smo pesacili. Tada je postojala otvorena zicara sa po dva sedista.

    Podelite komentar