• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od 4 ženska portreta Leonarda da Vinčija čuva se u Krakovu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev čuvene Đokonde ili Mona Lize, koja se čuva u pariskom muzeju „Luvr“, Leonardo da Vinči naslikao je portrete još tri dame

  • 0
Krakov, Poljska Foto: Pixabay/Roman_Polyanyk

Odlično očuvano staro jezgro grada i šarmantna zdanja, smatraju se znakom raspoznavanja ovog poljskog grada.

Ipak, to je tek manji deo onoga što Krakov, nekada glavni grad zemlje, može turistima da ponudi. Svemu tome treba dodati i brojne umetničke galerije i muzeje, odličnu gastronomsku ponudu i obilje atraktivnih lokacija u neposrednoj blizini Krakova.

Svedoci istorije

Iako su mnogi, koji su bili u prilici da posete neke od muzeja u Krakovu imali, ne tako prijatno iskustvo, zbog činjenice da su u pitanju mesta, koja svedoče o nimalo svetlom periodu istorije, ipak su ta iskustva smatrali vrlo značajnim. Sa jedne strane su uznemirujuća, a kako ističe „Visitkrakow“, sa druge strane su to iskustva koja čine da i život bude posmatran na drugačiji način.

Krakov, Poljska Foto: Pixabay/dimaliss

Jedan od najozloglašenijih nacističkih logora tokom Drugog svetskog rata nalazio se u Aušvicu, nadomak Krakova. I upravo je poseta logoru „Aušvic-Birkenau“ u vrhu liste mnogih turista koji posećuju Krakov.

Fabrika koja je bila u vlasništvu Oskara Šindlera, tihog heroja tog perioda, kome je pošlo za rukom da od stradanja spasi mnoge Jevreje, danas funkcioniše kao muzej u Krakovu. Poseta ovoj jedinstvenom muzeju još je jedna od aktivnosti, koja se ne propušta prilikom posete ovom poljskom gradu.

Jedna od dama Leonarda da Vinčija

Izuzev čuvene Đokonde ili Mona Lize, koja se čuva u pariskom muzeju „Luvr“, Leonardo da Vinči naslikao je portrete još tri dame.

Jedan od njih čuvao se u Narodnom muzeju u Krakovu, dok se danas nalazi u Zadužbini prinčeva, budući da je ovaj jedinstveni portret deo kolekcije porodice Čartoriski. Kako navodi „Vikipedija“, dimenzije ovog remek dela, izrađenog na dasci tokom 15. veka i to uz pomoć tempera i uljanih boja, su 54x39 centimetara.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by @moda_i_igra

I možda ova slika i nije toliko popularna kao dama iz pariskog Luvra, ali je sigurno eksponat, koji privlači veliku pažnju posetilaca.

Veruje se da ju je izradio upravo Leonardo da Vinči, a poznata je pod nazivom Dama sa hermelinom (it. Dama con l'ermellino).

Postoje indicije da je na Leonardovoj slici prikazana zapravo bila tada 15-godišnja dama po imenu Čečilija Galerani, za koju se smatra da je bila u ljubavnom odnosu sa vojvodom od Milana, čije je ime bilo Ludoviko Sforca.

Ono što posebno privlači pažnju posetilaca svakako je i mističnost, koja je prati, kao uostalom i mnoga druga dela ovog renesansnog genija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Gradići na granici Česke i Poljske donose MMA spektakl: Zavirite u skrivene kutke grada

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja