Quantcast
  • 0
 ≫ 

Nekada glavni grad Poljske, danas važi za njenu prestonicu kulture

 ≫ 

Pored toga što je po veličini na drugom mestu, Krakov važi i za jedan od najstarijih gradova u Poljskoj. Njegova istorija seže do sedmog veka

  • 0
Krakov, Poljska

Foto: Pixabay/Roman_Polyanyk

Na obalama reke Visle leži drugi grad po veličini u Poljskoj. Krakov je poznat po odlično očuvanom starom gradskom jezgru.

Na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine stari deo grada nalazi se od 1978. godine. Zbog brojnih, odlično očuvanih građevina i bogate istorije, Krakov se često karakteriše kao prestonica kulture zemlje.

Kako navodi „Welcomeincrakow“, Glavni trg u Krakovu je „Lonely Planet“ proglasio najlepšim na svetu 2013. godine.

Krakov, Poljska

Foto: Pixabay/dzideklasek

Jedan od najstarijih poljskih gradova

Pored toga što je po veličini na drugom mestu, Krakov važi i za jedan od najstarijih gradova u Poljskoj. Njegova istorija seže do sedmog veka. Čak je u jednom periodu istorije bio i glavni grad Poljske. Doduše, od prvih decenija 11. do druge polovine 16. veka.

Glavni trg u Krakovu jedna je od atrakcija starog gradskog jezgra. Poznat je i kao Pijačni trg, jer je tokom srednjeg veka baš tu bila najveća pijaca u gradu, gde su se seprodavali i pazarili proizvodi izrađeni od tkanina. Danas se tu nalaze brojni ugostiteljski objekti, muzeji, hoteli i suvenirnice, ali i prodavnice sa različitom robom.

Krakov, Poljska

Foto: Pixabay/dzideklasek

Toranj Gradske kuće je još jedna od znamenitosti ovog grada, budući da je nakrivljen, poput onog u Pizi.

Bazilika Svete Marije je jedan od simbola grada. Nalazi se na Pijačnom trgu i poznata je po svojoj impozantnosti i dva tornja različite visine, što se može primetiti i golim okom.

Krakov, Poljska

Foto: Pixabay/autokaremcom

Tužna legenda o kulama crkve Svete Marije

Iako nema spora da je ta bazilika danas svojevrstan simbol Krakova, nju prati legenda, koja nije ni malo lepa.

Tokom 13. veka, za vreme vladavine Boleslava Skromnog zvanično je odlučeno da crkvi, koja se nalazi na Glavnom trgu treba da budu dograđene dve kule. A taj posao na sebe uzela su dvojica braće, navodi „Krakow Travel“.

Onog trenutka kada je mlađi od njih primetio da je toranj koji je on gradio bio mnogo kraći od bratovljevog, doneo je odluku, ni manje ni više, nego da iz zavisti ubije brata. Nakon toga gradnja je stala...

Krakov, Poljska

Foto: Pixabay/dimaliss

Međutim, legenda se tu ne završava.

Na dan kada je trebalo da bude osvećena građevina, ubica se izgleda pokajao. Uzeo je nož kojim je prethodno ubio brata...proboo svoje srce i sa vrha tornja koji je gradio, pao na zemlju ispred bazilike.

Krakov, Poljska

Foto: Pixabay/Roman_Polyanyk

Još malo zanimljivosti o Krakovu

U neposrednoj blizini brda Vavel nalazi se pećina (engl. Dragon’s Den), koju je prema još jednoj lokalnoj legendi nastanjivao Vavelski zmaj. Čudovište koje je teroririsalo meštane, zahtevajući od njih da mu donose stoku, po jednoj, odnosno dovode mlade device, po drugoj legendi.

I kao i u svakoj legendi, tako i u ovoj postoji heroj koji je spasao svoje sunarodnike.U ovom slučaju bio je to momak po imenu Skuba, inače obućarski šegrt, koji je kožu ovna napunio sumporom i ostavio ispred ulaska u pećinu. A kada je Vavelski zmaj pojeo, nije mogao da utoli žeđ. Krenuo je do Visle ne bi li se napio vode...

Krakov, Poljska

Foto: Pixabay/krakowianin

Zmajevi kao što je poznato, ne odustaju lako, pa je pio bez ikakvog predaha, sasvim se zaboravljajući, dok nije pukao, završava ovu zanimljivu legendu „Krakow Travel“, uz napomenu da je poseta toj atrakciji posebno interesantna mališanima. Tim pre što mogu videti i skulpturu mitskog čudovišta, koja je smeštena na nasipima Visle.

Kraljevski zamak Vavel, pored ostalog krije i vrlo zanimljivu postavku. Na prvom spratu zapadnog krila ovog zdanja može se videti izložba turskih šatora, zavesa, oružja i drugih trofeja i uspomena na opsadu Beča 1683. godine.

Krakov, Poljska

Foto: Pixabay/Roman_Polyanyk

Najstarija lokacija u zemlji na kojoj se vadila so je rudnik soli Bochnia, udaljen oko 20 kilometara od mnogo poznatijeg i većeg rudnika soli Wielika Sol. Dva nivoa rudnika su povezana svojevrsnim toboganom, dugim oko 140 metara, a danas se u rudniku može videti i multimedijalna izložba, kroz koju posetioci imaju priliku da se bolje upoznaju sa istorijom ovog rudnika.

Krakov, Poljska

Foto: Pixabay/chichotek08

U Beogradu postoji ulica posvećena Tadeušu Košćuškom, poljskom nacionalnom junaku, a u Krakovu je u muzej njemu posvećen.

U Krakovu se nalazi i Fabrika Oskara Šindlera, a na oko 50 kilometara udaljenosti od grada i Memorijalni muzej Aušvic, koji svedoče o tragediji Drugog svetskog rata.

Video: Tijana Bogićević za Ona o novom koncertu i privatnim detaljima

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja