• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Turisti ostaju opčinjeni: Norveški fjordovi su prava atrakcija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zemlja u kojoj postoji čak više od hiljadu fjordova sa razlogom je izbor turista iz mnogih delova sveta. Među mnogobrojnim norveškim fjordovima, deset ih se posebno izdvojilo i obavezan su deo itinerera mnogih kompanija za krstarenja

  • 0
Norveški fjordovi, Norveška, fjord, Foto Pixabay/kriemer

Zemlja u kojoj postoji čak više od hiljadu fjordova sa razlogom je izbor turista iz mnogih delova sveta. Među mnogobrojnim norveškim fjordovima, deset ih se posebno izdvojilo i obavezan su deo itinerera mnogih kompanija za krstarenja.

Ipak, iako zaista postoji veliki broj ovih prirodnih atrakcija, zanimljiv je podatak da većina norveških fjordova ima i krakove, te da su upravo neki od tih krakova i mnogo poznatiji među turistima nego sam fjord.

- Fjordovi su nastali masivnom glacijacijom koja je pala ispod nivoa mora - izjavio je za „Visitnorway“ Oyvind Heen, koji je pored jednog od mnogih norveški fjordova i odrastao i koji se bavi istraživanjem ovih, posve neobičnih pejzaža.

- Tokom perioda od 2,5 miliona godina, doline u obliku slova „Y“ isklesane su zahvaljujući glacijalnim ciklusima. Drugim rečima, za oblikovanje fjordova zaslužni su glečeri - objasnio je.

Norveški fjordovi, Norveška, fjord, Foto Pixabay/zachtleven

Drugačiji izgled u drugo doba godine

Najpre zahvaljujući karakteristikama samog područja na kome se fjordovi nalaze, a odmah zatim i osobenostima klime na određenom području, neretko se događa da neki fjord zapravo izgleda sasvim drugačije i jedinstveno u poređenju sa time kako izgleda u nekom drugom periodu godine. I upravo to je još jedan bitan detalj zbog koga su norveški fjordovi toliko zanimljivi turistima.

Fjord Lysefjord

Najjužniji među onim fjordovima u Norveškoj koji se smatraju najpopularnijima je i fjord Lysefjord, poznat po vidikovcima Kjerag i Preikestolen, do kojih se iz obližnjeg grada Stavangera organizuju izleti.

Fjord Hardangerfjord

U delu zemlje poznatom po proizvodnji kako sokova od jabuke, tako i jabukovače, nalazi se i fjord Hardangerfjord. Budući da ima dužinu bezmalo 180 kilometara, to se ovaj fjord nalazi na drugom mestu po dužini u čitavoj zemlji.

Fjord Sognefjord

Brojni su razlozi zbog kojih se fjord Sognefjord neretko naziva i „kraljem fjordova“ u ovoj zemlji. Na čak 1.308 metara nalazi se najdublja tačka ovog, turistima naročito interesantnog fjorda.

Norveški fjordovi, Norveška, fjord, Foto Pixabay/airtl

Fjord Aurlandsfjord

Pravi primer da i krak jednog fjorda može biti atraktivan u turističkom smislu, fjord Aurlandsfjord zapravo je samo jedan, i to prilično uzan krak najdužeg fjorda u zemlji i njegova dužina je tek nešto manja od 30 kilometara.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Čovek je na žici prelazio fjord a srce će vam stati i od snimka i od pada

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja