• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tri antičke vile nalaze se u italijanskom gradu sa nestvarnim vidikovcima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi turisti koji posećuju Rim uglavnom se odlučuju i za izlet do Tivolija i to najpre zbog dobro očuvanih vila nekada znamenitih ljudi, iako ovaj italijanski grad ima više da ponudi

  • 0
Tivoli, Italija Foto: Pixabay/c1superstar

Još u vreme postojanja drevnog Rima, grad Tivoli igrao je značajnu ulogu. I to najpre zato što su se u njemu nalazile vile za odmor mnogih znamenitih ljudi toga doba.

Danas se Tivoli, udaljen tek oko 30 kilometara od glavnog grada Italije, može pohvaliti ne samo ostacima nekadašnje rezidencije rimskog cara Hadrijana, koja je deo Liste svetske baštine UNESCO-a, nego i vilom d'Este, koja je takođe uvrštena na istu listu, navodi „Vikipedija“. Sem njih, u ovom italijanskom gradu postoje i druge, prilično dobro očuvane vile iz antičkog, ali i srednjovekovnog i perioda baroka. Jedna od njih, koja privlači pažnju mnogih turista jeste i vila Gregoriana.

Staro gradsko jezgro posebno je atraktivno, a pogled koji se pruža iz Tivolija prema Rimu i okolini, često opčinjava posetioce.

Uživanje u pogledu

Mnogi turisti koji posećuju Rim uglavnm se odlučuju i za izlet do Tivolija i to najpre zbog dobro očuvanih vila nekada znamenitih ljudi, iako ovaj italijanski grad ima više da ponudi.

Tivoli, Italija Foto: Pixabay/waldomiguez

Smešten na uzvišenju, grad postaje posebno atraktivan u večernjim satima i to najpre zbog brojnih ugostiteljskih objekata, iz kojih se pruža fenomenalan pogled na Rim i okolinu, ističe „Bewitchedbyitaly“.

Tri vile Tivolija

Čak tri istorijski značajne vile nalaze se u ovom italijanskom gradu. Dve su uvrštene na Listu svetske baštine UNESCO-a, dok se treća, vila Gregoriana još uvek nalazi na preliminarnoj listi.

Izgrađena još tokom drugog veka naše ere, u vreme kada je vladao car Hadrijan, vila Adriana zaštitni je znak Tivolija i jedna od najposećenijih gradskih znamenitosti. Iako su od nje ostali sačuvani delovi, ona i dalje privlači pažnju turista svojom grandioznošću i parkovima.

Smeštena na strmom uzvišenju, vila d'Este poznata je po lepo uređenim baštama, ali i po pogledu koji se iz nje pruža. Izgrađena je tokom 16. veka i u njenim baštama se, osim zanimljivih statua, mogu videti i vodopadi i fontane.

Kada je 1826. godine, nedugo nakon obimne poplave, tok reke Aniene, koja teče u blizini, preusmeren, nastao je vodopad u vrtu vile Gregoriana, koji je još jedna od atrakcija Tivolija danas. Izuzev njega, u vrtima ove vile mogu se videti kako ostaci dva nekadašnja svetilišta, tako isto i vila izgrađena u rimskom periodu, kao i tuneli i pećine, što posetu čini posebno zanimljivom.

Tivoli, Italija Foto: Pixabay/travelspot

Neke od znamenitosti Tivolija

Ako se izuzmu vile, koje su postale svojevrstan zaštitni znak ovog italijanskog grada, u Tivoliju se danas mogu videti i vrlo interesantni arheološki lokaliteti.

Uz hram koji je bio posvećen Herkulesu, u okviru tog antičkog kompleksa nalazilo se i drevno pozorište.

U neposrednoj blizini vile d'Este nalazi se i Santa Maria Mađore, jedna od crkava Tivolija, koja je poznata ne samo po velelepnim, nego i brojnim freskama. U gradu postoji i crkva posvećena svetom Lorencu, kao i crkva posvećena svetom Silvesteru.

Na nešto manje od deset kilometara udaljenosti od grada nalaze se i terme, budući da je grad još u antičkom periodu bio poznat i po izvorima termomineralne vode.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja