• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Da su pihtije delikates videli smo u Rumenki: Ljubav prema njima ide sa godinama, a evo zašto ih neki ne vole

Vreme čitanja: oko 4 min.

Imate li u svom okruženju prave ljubitelje pihtija?

  • 0

Pihtije ili volite ili ih celoga života izbegavate na slavljima. Ili ih jedete samo kada ih spremi neko "proveren".

U nedelju je održana 21. Rumenačka pihtijada, gastronomska manifestacija na kojoj se dodeljuje i nagrada za najbolje pihtije, a u izbor je ove godine ušlo oko 40 takmičarskih tanjira. Na manifestaciji su pored pihtija dominirali i drugi mesni proizvodi i prerađevine, a nisu zaostajale ni tradicionalne vojvođanske poslastice.

Da su se pihtije već razgrabile uverili smo se dok smo posmatrali gospođu dok prodaje poslednje pakovanje koje je donela i to čim je otkucalo podne. Domaćica više ničega nije imala ni u rezervi, pa je rekla da će sad da uživa u manifestaciji i malo odmori.

Ove godine se po prvi put pojavila i pihtija od škembića, a ona ulazi u posebnu kategoriju takmičenja. Kada je izbor u pitanju, prof. dr Jasna Mastilović, predsednica stučnog žirija nam govori da se kod pihtija boduje ovih pet stavki.

- Naša metodologija u ocenjivanju koju primenjujemo svake godine jeste da bodujemo na skali od jedan do pet, sa pet svojstava ukupno. Prvo svojstvo koje vrednujemo je izgled i to je svojstvo koje najviše pleni na prvi pogled kada čovek pogleda. Možda ne vole svi pihtije, ali mnogo znači kada to lepo izgleda i ove godine smo izabrali i najlepšu pihtiju. Ona nije možda najbolja po ostalim pokazateljima, ali po izgledu je najlepša. Drugi pokazatelj koji ocenjujemo je bistrina i to je nešto što je jako važno, što nije lako postići i zahteva veliko strpljenje, sporo kuvanje i uklanjanje svih onih delića, sirovina koje mogu da izazovu tu mutnoću pihtije. Druga ocena je vezana za bistrinu, treća bitna stvar kod pihtije je njena čvrstina. I to isto treba znati zavisi i od vrste mesa koja je stavljena u pihtiju, zavisi od količine soli koja je dodata, od dodatog povrća, šargarepe na primer koja je dodata. Sve to utiče na čvrstinu i to je treća ocena gde pihtija treba da bude čvrsta da se ne raspada - govori Jasna i nastavlja:

- Četvrti pokazatelj koji ocenjujemo je sastav, znači to je bogatost sastava i kvalitet sirovina koje su uzete da se napravi pihtija. I konačno ono što je najvažnije kada probamo to je ocenjivanje ukusa pihtije.

Ono što ste sigurno čuli u narodu a to je da "pihtije idu sa godinama", međutim, izgleda da to nije kod svih slučaj. Postoje ljudi koji zaziru i na sam pomen pihtija. Jasna Mastilović nam kaže da veruje da je to zbog izgleda.

- Zato sam na prvom mestu istakla izgled jer većinom kada se u domaćinstvu prave pihtije, domaćini ne obraćaju pažnju na izgled da pihtije može da bude malo umetničko delo. I mislim kada bi se više potrudili u tom pravcu da bi i naša deca, da tako kažem ukućani, mnogo više voleli da probaju pihtije.

Druga stvar koja možda odbija ljude je to što se tu obavezno dodaje koža.

- Zato što su kože pune tih materija koje u stvari daju čvrstinu i od čistog mesa je vrlo teško napraviti pihtiju koja će biti čvrsta. I onda to nas možda malo odbije, u našoj je glavi da to nije jestivi sastojak i malo to utiče i na izgled i onda jednostavno neki ljudi odbijaju to. Možda smatraju i da je to "sirotinjsko jelo", čak i to mislim, ali pihtija je u stvari delikates. Apsolutno nije nešto što bi se trebalo smatrati ni sirotinjskim, ni otpadom, nego zaista jednim delikatesom koji je visokokaloričan i koji u stvari treba da bude ne samo deo našeg svakodnevnog ishrane, ali ishrane u toku zimskog perioda. Jer preduslov za pihtiju je hladno vreme i hladnoća, ne možemo ohladiti tu veliku količinu koja se skuva - zaključuje Jasna Mastilović.

Nakon što smo saznali sve što se o pihtijama može znati, uputili smo se u potragu i isprobavanje drugih delicija, ali nismo mogli da ne primetimo natpis "Zlo i naopako".

- Kupuju, ali plaču - kaže nam domaćin štanda i objašnjava o čemu je reč:

- To je najljuća paprika na svetu, "Carolina Reaper". Dva i po miliona skovila. Ima i "moruga škorpion", ona ima dva miliona, ali znači i jedna i druga su dve najljuće paprike na svetu. Dovoljno je ovako polovinu nokta da stavite na lonac, na primer pasulja, kada kuvate i zaljutićete ga.

Cena pihtija ove godine je bila nešto viša, pa je tako za kilogram tog specijaliteta trebalo je izdvojiti 1.000 dinara, odnosno 500 dinara po jednom pakovanju. Ipak, posetioci su pravili red oko štandova ne bi li ih kupili, a i pre samog kraja manifestacije domaćini su prodali sva pakovanja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Gravče na Tavče u selu Jabuka kod Pančeva

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja