• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Probali smo pihtije u Rumenki i nazdravili rakijom: "Što više godina imaš, to više imaš strpljenja i uživanja"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Probili smo se kroz gužvu oko štanda i porazgovarali sa domaćinom iz Brankovine

  • 0

Osim što smo u Rumenku na 21. Pihtijadu otišli da proverimo koliko je pravih ljubitelja pihtija i kako se one prave, morali smo i sami da se uverimo u kvalitet.

Domaćin štanda Jovan Pavlović iz Brankovine, oko koga je, objektivno, bila i najveća gužva, nas nije pustio da odemo dok ne probamo i njegovu rakiju. Zapravo smo mu i sami nekako nagovestili da treba da nas ponudi...

- Što se više kuvaju, budu slađe i što više godina imaš, to više imaš strpljenja i uživanja - bio je jasan Jovan kada smo i od njega zatražili objašnjenje za čuveno "pihtije idu sa godinama".

I dok su se ljudi oduševljavali izgledom njegovih pihtija i time kako "drhte", što je on sa ponosom demonstrirao ne bi li dokazao kvalitet, on nam je otkrio da pre svega ovoga "idu problemi".

Potrebne sastojke naziva vrlo određeno i simpatično - "robom za pihtije".

- U njih ide ta roba za pihtije, znači specifična je. U pitanju su nogice i kosti. To mora da se očisti, da se sredi, da se prepere u dve, tri vode. Da se kuva jedno 12 do 18 sati. To je ceo dan pripreme, 24 sata inače traje proces. Jedina stvar koja drhti preda mnom je pihtija. Kuvaju se 12 do 15 sati, hlade se jedno šest sati. Istrebe se kosti sitne, iz nogica, iz papaka. Samo idu nogice, idu zglobovi, kosti.

Od začina - so, beli luk, peršunov list i na kraju ljuta paprika.

Dobre su, kaže, zbog kolagena. Mislim da damama ništa više ne treba da objašnjavamo.

Ni posle "živeli" našem druženju nije došao kraj, a kako je sve to izgledalo, pogledajte u videu sa početka teksta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bili smo na pihtijadi u Rumenki i uverili se zašto su pihtije delikates

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja