• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 atraktivnih destinacija u Evropi koje su idealne za putovanje na Dan državnosti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predloga za putovanja u tom periodu ne manjka, to je sasvim izvesno, pa ostaje samo odabrati one koji će u potpunosti da zadovolje očekivanja turista

  • 0
hotel hoteli najbolji hoteli u svetu najbolji hoteli evropa Foto: Pixabay/JillWellington

Putovanja za Dan državnosti postala su vrlo tražena, tim pre što se taj, za našu zemlju značajan praznik, obeležava neradno.

Neretko oni, koji to sebi mogu da priušte, spoje sve to sa vikendom, pa imaju pravi pravcati mini-odmor. Ove godine Dan državnosti podrazumeva da su sreda i četvrtak, 15. i 16. februar neradni.

Predloga za putovanja u tom periodu ne manjka, to je sasvim izvesno, pa ostaje samo odabrati one koji će u potpunosti da zadovolje očekivanja turista.

1. Budimpešta

Kraljica Dunava, kako se glavni grad susedne Mađarske naziva, čest je izbor za putovanja turista iz Srbije, prosto zato što je relativno blizu našoj zemlji, a ima toliko toga da ponudi.

Gradski park Budimpešta Foto: Telegraf.rs

Izuzev uživanja u pogledu na Dunav, koji u Budimpešti zaista podseća na more, ne treba propustiti ni šetnju Beogradskom i Srpskom ulicom. Vidikovac na brdu Gelet, koje se uzdiže iznad grada, važi za jedan od najlepših vidikovaca u Budimpešti.

U glavnom gradu Mađarske se nalazi i srpska pravoslavna crkva svetog velikomučenika Georgija, ali i Tekelijanum, zadužbina Save Tekelije.

Pogled na Parlament Republike Mađarske nikoga ne ostavlja ravnodušnim, posebno u večernjim časovima, kada ga osvetljenje čini još lepšim. Trg heroja, Lančani most i Budimski dvorac još su neke od poznatijih atrakcija grada na Dunavu.

2. Ohridsko jezero

I mada je ova destinacija u Severnoj Makedoniji naročito popularna u letnjem periodu, na Ohridskom jezeru može se uživati i u drugim periodima godine.

Ohrid; foto Pixabay Ohrid; foto Pixabay

Samim tim što se istorija grada Ohrida može pratiti još od perioda neolita, sasvim je jasno da je u pitanju destinacija koja može ponuditi turistima toliko toga. Tim pre što su i grad Ohrid i istoimeno jezero uvršteni na Listu svetske baštine UNESCO-a.

Poseta tvrđavi cara Samuila, ali i crkvi posvećenoj Svetom Jovanu Kaneu ili šetnja pored jezera, upotpuniće uživanje na ovoj destinaciji.

3. Prag

Glavni grad Češke neretko se naziva i Gradom stotinu tornjeva, ali i Zlatnim gradom i među srpskim turistima je čest izbor za kratak predah.

Prag, Češka, panorama, grad Foto: A. Nalbantjan

Dobro očuvano staro jezgro grada, uz Praški zamak i Karlov most, najčešće su posećivane lokacije u ovom gradu.

4. Sarajevo

Grad meraka i odličnih ćevapa, koji na Baščaršiji imaju onaj poseban ukus, Sarajevo mnoge srpske turiste podseća na neka stara vremena, kada nije bilo ništa neobično otići u ovaj grad samo zbog uživanja u autentičnom ukusu sarajevskih ćevapa i sarajevske, odnosno turske kafe.

Uz posetu Baščaršiji i čuvenom Kazandžiluku, sarajevskoj ulici koja svedoči o bogatoj i dugoj istoriji grada i u kojoj se danas nalaze vrlo zanimljive radionice starih zanata, postoji mogućnost i posete čuvenom ski-centru na planini Jahorini, ali i Vrelu Bosne, koje se u blizini grada nalazi.

5. Venecija

Ako niste u mogućnosti da posetite ovaj italijanski grad u vreme karnevala, koji se tradicionalno održava u ovom periodu, ne brinite. Venecija je uvek interesantna.

Venecija karneval Foto: Tanjug/AP

Grad koji se bori sa prekomernim turizmom, specifičan je i po kanalima, kojima su povezani delovi Venecije, tako da je vožnja gondolom jedna od nezaobilaznih aktivnosti prilikom posete ovom italijanskom gradu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Veneciji preti suša? Gondole i čamci nasukani u kanalima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja