• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo je spa-prestonica Balkana: Banja Velingrad čuva gotovo stotinu termomineralnih izvora

O. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od granice između Srbije i Bugarske, tačnije graničnog prelaza Gradina ima 226 kilometara

  • 0
Velingrad Bugarska Foto: A. Ć.

Banja Velingrad, u susednoj Bugarskoj, nezvanična je spa-prestonica Balkana, pre svega zbog činjenice da se u ovom mestu, koje se nalazi na oko 130 kilometara od Sofije, ka Plovdivu, nalazi neverovatnih, gotovo stotinu veoma izdašnih termomineralnih izvora. Upravo zbog te činjenice, gotovo svi hoteli i smeštajni objekti, u svojim bazenima imaju upravo ovu termomineralnu vodu sa izuzetnim svojstvima, posebno za kožna obolenja.

Do Velingrada se stiže auto-putem od Sofije ka Plovdivu, a sedamdesetak kilometara pre Plovdiva, put za Velingrad se odvaja i prolazi kroz bogato vinogorje, koje je, kada vegetacija počne da buja, prelepo za uživanju u izuzetnim predelima.

Od granice između Srbije i Bugarske, tačnije graničnog prelaza Gradina ima 226 kilometara. Bugari uveliko grade auto-put od granice sa Srbijom do Sofije, pa se očekuje da do sledeće turističke sezone auto-put do Sofije bude izgrađen, mada je put i sada u mnogo boljem stanju nego ranije.

Velingrad je malo mesto sa oko 35.000 stanovnika u oblasti Pazardžik, na obroncima Rodopa, na izuzetnoj lokaciji sa fenomenalnim vazduhom i brojnim sadržajima poput akvaparkova.

Velingraf Bugarska Foto: A. Ć.

Ono što karakteriše ovu banju, pored vode izuzetnih karakteristika, posebno za lečenje kožnih obolenja, jesu prilično pristupačne cene. Tako espreso u Velingradu, na nekom od brojnih uličnih automata za kafu, koji su u Bugarskoj široko raprosranjeni, možete popiti za 50-60 stotinki, što je tridesetak dinara. Toliko na tim istim automatima košta i topla čokolada, čaj i slični napici. U kafićima i restoranima cene su takođe vrlo pristupačne, pa tako četvoročlana porodica može u nekom od restorana da obeduje, u nekoj skromnijoj varijanti naravno, i za svega 3.000 dinara.

Cena espresa je oko 120 dinara. Preporuka je da se zamena valuta vrši u menjačnicama, jer može da se desi, doduše retko, da ako evrima plaćate, recimo, gorivo na nekim pumpama, radnik može proizvoljno da vam zameni novac po nešto skupljem kursu. Zvanični odnos evra i bugarske valute lev je nešto manje od dva leva za jedan evro.

Velingrad Bugarska Foto: A. Ć.

Velingrad je i odlična tačka za dalje istraživanje neverovatne prirode Bugarske. Ako nastavite putem dalje od Velingrada, za sedamdeseetak kilometara stižete do Banskog, još jednog bisera bugarskog turizma, poznatog skijaškog centra, koji i leti ima šta da ponudi, i to po veoma popularnim cenama, naravno. Usluga u Bugarskoj je odlična i retko ćete naići na lošu uslugu i neljubazne domaćine ili ugostitelje. Kada je o smeštaju reč, u Velingradu možete naći privatan smeštaj, preko "Bookinga" i sličnih servisa i za petnaestak evra po krevetu, dok u boljim hotelima, polupansion sa korišćenjem bazena, spa centra, može koštati i sedamdesetak evra za recimo četvoročlanu porodicu.

Saveti:

Bugarska putarinu naplećuje kroz sistem vinjeta koje se kupuju, najbolje i najjeftinije onlajn, preko zvanične plaftorme: https://web.bgtoll.bg.

Postoje i nezvanični servisi - privatne agencije, koje su takođe povezane na isti sistem kupovine vinjeta, ali su za nijansu skuplje, a ujedno su i bolje rangirane u pretrazi na "Guglu". Dakle, najjeftinije ćete proći kupovinom preko gorenavedenog zvaničnog državnog sajta.

Cena vinjete je najjeftinija ako kupujete njenu vikend varijantu, košta devet leva (oko 540 dinara) i važi celog vikenda, za sve puteve u Bugarskoj, bez ikakvih ograničenja. Naplatnih rampi u Bugarskoj nema, ali postoje punktovi na kojima se vrše očitavanja, tako da se nikako ne isplati rizikovati, posebno imajući u vidu da su cene vinjeta pristupačne poprilično, imajući u vidu cene putarina u okolnim zemjlama.

(Ona.rs/A. Ć.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 10. Kobasicijada u Belom Blatu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja