• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na dva kraja glavnog grada nalaze se dva konaka koje povezuje jedan bračni par

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznato je da je srpski knjaz Miloš Obrenović u dva navrata vladao nekadašnjom kneževim i da je ostavio značajnog traga u istoriji naše zemlje. Uprkos činjenici da nije bio pismen, Miloš je zaslužan za otvaranje prvog Liceja, potonje Velike škole, preteče Beogradskog univerziteta

  • 0
Konak kneginje Ljubice Foto: Mateja Beljan

Na beogradskoj opštini Savski venac, u zelenilu Topčidera nalazi se jedna od gradskih znamenitosti. U Starom gradu, nedaleko od Beogradske tvrđave i Kalemegdana, nalazi se još jedna beogradska znamenitost.

Vezuje ih jedan bračni par.

Poznato je da je srpski knjaz Miloš Obrenović u dva navrata vladao nekadašnjom kneževim i da je ostavio značajnog traga u istoriji naše zemlje. Uprkos činjenici da nije bio pismen, Miloš je zaslužan za otvaranje prvog Liceja, potonje Velike škole, preteče Beogradskog univerziteta.

Konak kneginje Ljubice

Primarna ideja je bila da knjažev arhitekta, Hadži Nikola Živković, osmisli građevinu koja će, na prvom mestu biti reprezentativna i koja će biti dvor vladajuće porodice.

Konak kneginje Ljubice Foto: Mateja Beljan

U vreme prve vlade kneza Miloša, 1830. godine, izgrađeno je zdanje na području današnje opštine Stari grad. Ujedno je konak kneginje Ljubice značajan zato što spada u red retkih građevina nastalih u periodu kada je srpski knjaz prvi put vladao.

Iako je trebalo da bude dvor Obrenovića, knjaz je izbegavao da boravi u ovoj kući, prosto zato što su Turci bili relativno blizu.

Kasnije, kada je knez Mihailo, sin Miloša i Ljubice Obrenović, prvi put vladao zemljom, on je ovo zdanje koristio kao svoju rezidenciju.

Slika Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Nedugo nakon što su članovi porodice Obrenović, usled tada aktuelnih političkih prilika, bili proterani iz zemlje, konak kneginje Ljubice je korišćen od strane različitih državnih institucija, da bi zvanično 70-ih godina prošloga veka, kako navodi Muzej grada Beograda, bila doneta odluka da građevina bude pretvorena u muzej.

Danas se u konaku može videti stalna postavka, koja nosi naziv “Enterijeri beogradskih kuća 19. veka”.

Konak kneza Miloša

Oko godinu dana nakon početka gradnje Konaka kneginje Ljubice, knežev arhitekta, Hadži Nikola Živković, bio je angažovan na gradnji još jednog zdanja u Beogradu.

Konak kneza Miloša, Sretenje, srpski ustanak, Miloš Obrenović, Foto: Telegraf.rs

Poznato je da su zdanje u Topčideru, na teritoriji beogradske opštine Savski venac, gradili Janja Mihailović i Nikola Đorđević, navodi Istorijski muzej Srbije.

Budući da se arhitektonski svrstava u kasnoosmanski tip građevine, to se smatra da je upravo konak kneza Miloša u Topčideru jedan od poslednjih primeraka takvog stila gradnje u našoj zemlji. Posebno se osmanski uticaj ogleda u unutrašnjosti ovog zdanja, dok su na fasadi prisutni i neoklasični elementi.

Iako ni kneževi lični predmeti, ni nameštaj, ni slike, nažalost, nisu očuvani, a opet usled tada aktuelnih prilika u politici, danas se u konaku može videti autentični ambijent, koji posetioce vraća u neka minula vremena. Posebnu pažnju treba obratiti na drvorezbarije, uzevši u obzir da se ta dekoracija karakteriše kao najstarija u našoj zemlji, koja je još uvek očuvana.

Iako danas ima potpuno drugačiju namenu, nekada je Topčider bio privatni posed srpskog knjaza, pa su tu održavane i Narodne skupštine, ali i proslave i narodna okupljanja. Ovo mesto je istorijski značajno i zbog činjenice da je upravo u konaku dušu ispustio srpski knez Miloš Obrenović, kao i zato što je upravo u Topčideru dana 29. maja 1868. godine ubijen Milošev sin, Mihailo Obrenović.

Danas je Konak kneza Miloša deo Istorijskog muzeja Srbije i u njemu postoji stalna postavka, koja poseticima pruža mogućnost da se makar nakratko vrate u period vladavine dinastije Obrenovića.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dva veka kasnije u "Miloševom konaku" gostima zastaje dah od specijaliteta "Miloševa sablja"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja