• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U podnožju vulkana, čije su erupcije stvorile neverovatan pejzaž, nalazi se ovaj grad

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vulkan Erdžijes, koji je danas ugašen, odigrao je značajnu ulogu u formiranju jedinstvenog pejzaža Kapadokije, budući da se smatra da su upravo erupcije ovog vulkana zaslužne za nastanak čuvenih „vilinskih dimnjaka“, po kojima je ova regija na tlu današnje Turske poznata

  • 0
Kajseri, Turska Foto: Pixabay/ademkizmaz

Na nadmorskoj visini nešto većoj od hiljadu metara, podno vulkana, u turskom vilajetu Kajseri, nalazi se istoimeni grad.

Vulkan Erdžijes, koji je danas ugašen, odigrao je značajnu ulogu u formiranju jedinstvenog pejzaža Kapadokije, budući da se smatra da su upravo erupcije ovog vulkana zaslužne za nastanak čuvenih „vilinskih dimnjaka“, po kojima je ova regija na tlu današnje Turske poznata.

Prestonica antičke provincije Kapadokija, grad Cezareja, kako je rimski imperator Tiberije nazvao današnji Kajseri, postaje 17. godine, navodi „Vikipedija“.

Različiti vladari su zauzimali i gubili ovaj grad, a u vreme vladavine Seldžuka je Kajseri doživeo procvat, što se zbilo u periodu između 12. i 13. veka.

Kajseri, Turska Foto: Pixabay/agasshi

Građevine bogate istorije

Iako su mnoga zdanja u Kajseriju, koja se smatraju izuzetno starim, izgrađena od kamena tamnijih boja, čije je poreklo vulkansko, što je potpuno suprotno od beline, po kojoj je obližnja Kapadokija poznata, upravo ona i dan danas čuvaju bogatu istoriju ovog turskog grada.

Kajseri, Turska Foto: Pixabay/haplessman

Na centralnom gradskom trgu smeštena je jedna od građevina, koja se smatra simbolom Kajserija. Citadela fascinira svojom impresivnošću, ali i činjenicom da je, kako ističe „Turkeytravelplanner“, jedno od najstarijih zdanja u čitavom gradu.

Kajseri, Turska Foto: Pixabay/gokmenecer

Primarno je citadela imala funckiju zamka, da bi danas u njoj bio održavan tradicionalni bazar, na kome se posetiocima nudi prilika ne samo da pazare različite predmete, već i da isprobaju neke od specijaliteta lokalne kuhinje.

U vreme postojanja Puta svile, Seldžuci su upravo u današnjem Kajseriju izgradili i karavan saraj, ali i dva hana, koji i danas svedoče o bogatoj i dugoj istoriji grada.

Kajseri, Turska Foto: Pixabay/-burjuva

Zanimljiv muzej

Još su tokom 13. veka Seldžuci izgradili bolnicu „Gevher Nesibe“, koja je danas tek jedna od gradskih atrakcija, budući da se u njoj nalazi i seldžučki muzej, koji poseticima nudi priliku da se bolje upoznaju sa možda najplodonosnijim istorijskim periodom Kajserija.

U okviru kompleksa „Hunat Hatun“ se, osim džamije i seldžučke medrese iz 13. veka, nalazi i tradicionalni turski hamam, u kome mogu uživati i turisti koji žele.

Kajseri, Turska Foto: Pixabay/dkaradeniz

Centar ćilimarstva

Iako su mašine poslednjih decenija preuzele primat u oblasti proizvodnje ćilima, Kajseri je poznat kao svojevrstan centar ćilimarstva u Turskoj.

Kajseri, Turska Foto: Pixabay/gokmenecer

Ipak, uprkos upotrebi mašina, ovaj turski grad i dalje ostaje poznat po izradi ćilima rukom, ali i po jedinstvenim motivima, navedeno je na zvaničnom sajtu grada.

Zahvaljujući velikom broju razboja - prema procenama čak više od stotinu hiljada, što u određenim pregrađima, što u okolnim selima, ćilimi iz Kajserija su naročito na ceni.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Neverovatni hrišćanski manastiri uklesani u strmim stenama: Preko 3.000 pećinskih crkava

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja