• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Spomenik ženama koje su čekale svoje muževe nalazi se u ovom planinskom naselju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jednu od najnerazvijenih opština u Srbiji okružuju tri planine

  • 0
Crna Trava, Srbija Foto: Shutterstock

U jugoistočnom delu Srbije, u kotlini koju okružuju tri planine, Plana, Čemernika i Ostrozuba, leži Crna Trava. Tek nešto više od 65 kilometara ovo planinsko naselje udaljeno je od Leskovca, a zbog loše saobraćajne povezanosti, ova varošica poznata je po možda najvećem broju onih koji su trbuhom za kruhom otišli u pečalbu.

Ipak, Crna Trava poznata je po još nečemu - čestitim i vrednim ljudima, koji su neimarski zanat u tolikoj meri proslavili da je u Čuburskom parku u Beogradu podignut spomenik Crnotravcu neimaru.

Ne treba zaboraviti da su upravo vredni ljudi iz Crne Trave imali značajnu ulogu u podizanju mnogih zdanja u današnjem Beogradu.

Pored ostalog, zaslužni su za podizanje crkve Aleksandra Nevskog, Narodne skupštine i Narodne banke, ali i Pravnog i Veterinarskog fakulteta, te Belog dvoraa, Državnog arhiva i mnogih drugih prestoničkih zdanja. Njihovom zaslugom je, pored ostalog, podignuta i nekadašnja Kraljeva crkva, a danas Mauzolej na Oplencu.

Crna Trava, Srbija Foto: Shutterstock

Vilin Lug

U periodu pre nego što su turske snage vladale tim područjem, današnja Crna Trava bila je poznata pod nazivom Vilin Lug, navodi „Vikipedija“.

Zbog naziva koji mnogima budi asocijaciju na nešto ne tako pozitivno, i ne čudi što se za nastanak naziva ove varošice vezuje posve zanimljiva narodna legenda, koja datira iz istorijski vrlo značajnog trenutka, budući da se to zbilo 1389. godine.

Naime, srpski vojnici, konjanici i strelci, koji su bili deo iste jedinice, krenuli su u to vreme u Kosovski boj. Na putu do bojišta zastali su da se odmore i okrepe.

Crna Trava, Srbija Foto: Shutterstock

Iako je mesto koje su odabrali za odmor delovalo mnogo bezbednije, zbog zelenila koje je na njemu bilo prisutno, slučaj je hteo da oni upravo to mesto prokunu i nazovu ga Crna Trava. Naime, vojnici su legli na zemlju ne bili se odmorili pred odsudnu bitku, ali nisu znali jedan vrlo značajan detalj - na tom zelenom proplanku nalazilo se dosta otrovnog cveća i trave. Upravo to je opilo vojnike, pa su se oni uspavali i nisu stigli da odu u Kosovski boj.

Ostala je legenda da su čitavo to mesto prokleli nakon što su se probudli, nazvavši ga Crna Trava.

Spomenik Crnotravki

Kako je Crna Trava nadaleko bila poznata po pečalbarima, odnosno ljudima koji su napuštali rodno mesto i odlazili u beli svet ne bi li zaradili dovoljno novca za svoje proodice, tako su i Crnotravke ostajale kod svojih kuća sa decom, čekajući muževe da se iz pečalbe vrate.

Crna Trava, Srbija Foto: Shutterstock

Mnoge od njih su bivale prepuštene same sebi i svojoj snazi, dok su im se muževi borili da zarade u nekoj drugoj zemlji.

Možda najbolji opis života Crnotravki, kojima je podignut i spomenik u znak zahvalnosti, daje sajt opštine Crna Trava:

"...One su orale njivu, čuvale stoku, kosile livadu, žnjele žito. Život težak, pun samoće u planinskim selima, ali pun ljubavi prema porodici. U krevetu bi legale sa bosiljkom ispod jastuka, da bi snevale neki bolji život. Živele su čekajući sa pogledom u daljinu".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ušli smo u selo koje ne postoji na mapi Srbije: Ako se ovako prezivate, sledeće godine tamo da odete

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja