• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada je sveti Grigorije Sinajit zamolio, reka Mlava se utišala, kaže legenda

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vrelo Mlave, kako se naziva izvor reke poznate po gotovo nestvarnim nijansama plave i zelene boje, nalazi se na području Žagubice i tom naselju daje posebnu dozu šarma

  • 0
Manastir Gornjak, Petrovac na Mlavi Foto: Shutterstock/Marko25

Na severoistočnim padinama planine Beljanica leži opština Žagubica, u samom srcu Homolja, geografske oblasti Srbije poznate po zanimljivim lokalitetima.

Od Beograda je Žagubica udaljena tek nešto manje od 170 kilometara, dok je od Požarevca deli oko 80 kilometara.

Vrelo Mlave, kako se naziva izvor reke poznate po gotovo nestvarnim nijansama plave i zelene boje, nalazi se na području Žagubice i tom naselju daje posebnu dozu šarma. Uz to, na području ove opštine nalaze se i mnoge druge lokacije, koje vredi posetiti.

Put ka moćnom Dunavu

Prolazeći kroz Gornjačku klisuru, dugu 16 kilometara, koja se često pominje kao Kapija Homolja, kako navodi “Poslovnivodic”, reka Mlava dalje teče prema mnogo moćnijem Dunavu.

Vrelo Mlave Foto: Mateja Beljan

Ukupno je 84 metara dubine Vrela Mlave ispitano.

Prečnik ovog hidrološkog spomenika prirode iznosi 25 metara, dok se temperatura vode na izvoru kreće u rasponu od četiri do 11,5 stepena Celzijusove skale.

Manastir Ždrelo

Nedaleko od mesta na kome je, prema legendi, sveti Grigorije utišao reku Mlavu, nalazi se jedna od zadužbina srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića.

Manastir Gornjak, Petrovac na Mlavi Foto: Shutterstock/hdesislava

Priča veli da je knez Lazar krenuo u lov, baš na mestu na kome se danas nalazi manastir Gornjak. Kada je naišao na svetog Grigorija Sinajita, isposnika koji je tu živeo, knez je poželeo da sa njim porazgovara. Kako on nije imao želju da pređe na drugu stranu reke, da bi razgovarao sa knezom, to su bili prinuđeni da se dovikuju.

Manastir Gornjak, Petrovac na Mlavi Foto: Shutterstock/hdesislava

Međutim, huk reke ih je ometao, pa je Grigorije uputio molitve reci Mlavi da se malo utiša, a kako bi mogao da porazgovara sa knezom.

I zato, svako ko poseti manastir Gornjak, primetiće da se reka u tom delu zaista i ne čuje. Ali zato sa ovom svetinjom čini neraskidivu celinu.

Manastir Gornjak, Petrovac na Mlavi Foto: Shutterstock/Informaticar

Nažalost, kako navodi “Manastirgornjak.rs”, ova svetinja nije baš imala jednostavnu istoriju, uzevši u obzir da je prvobitni manastir porušen, te da su tokom duge istorije oštećeni i pojedini delovi manastirskog kompleksa.

U nekadašnjem manastiru Ždrelo, čiji je naziv kasnije promenjen u Gornjak, nalaze se i mošti svetog Grigorija Sinajita.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Beogradski učitelj Rade došao u Homolje i ostao 60 godina: Opismenio je 800 ljudi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja