• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tamo gde se Mlava ne čuje, nalazi se zadužbina srpskog kneza Lazara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podignut u godinama koje su prethodine Kosovskom boju, manastir je zadužbina srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića

  • 2
Manastir Gornjak, Petrovac na Mlavi Foto: Shutterstock/Informaticar

Nešto manje od 20 kilometara deli Petrovac na reci Mlavi i Gornjačku klisuru, koja je poznata po istoimenom manastiru.

Smatra se da je manastir Gornjak naziv dobio po vetru, koji narod tog kraja naziva gornjak, a koji je karakterističan za istoimenu klisuru.

Danas je ova svetinja, čija je glavna crkva posvećena prazniku Vavedenja Presvete Bogorodice i koja je poznata po isposnici, posvećenoj Svetom Nikoli, okarakterisana kao Spomenik kulture od velikog značaja, navedeno je na sajtu Turističke organizacije Petrovac na Mlavi.

Podignut u godinama koje su prethodine Kosovskom boju, manastir je zadužbina srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića i građen je u periodu između 1379. i 1381. godine.

Legenda o nastanku manastira

Neretko se može čuti da je manastir Gornjak podignut na mestu na kome reka Mlava šapuće. Ukoliko ste imali prilike da posetite ovu svetinju, biće vam sasvim jasno i zbog čega.

Manastir Gornjak, Petrovac na Mlavi Foto: Shutterstock/hdesislava

Naime, kada prilazite manastiru, čuje se neverovatno glasan buk reke, ali kako se približavate ulasku u Gornjak, čini se da se reka ne čuje. Sve to zvuči zaista neverovatno, s obzirom na to da reka Mlava protiče tik uz svetinju.

Upravo za tu, posve neobičnu pojavu, vezano je predanje u kome su glavni akteri car Lazar i monah sa Sinaja po imenu Grigorije - Mlađi.

Legenda veli da je tadašnji srpski knez imao želju da porazgovara sa ovim isposnikom i svetim čovekom, ali on ipak nije imao želju da udovolji knezu i pređe reku Mlavu. Zato su sagovornici počeli da se dovikuju preko reke.

Manastir Gornjak, Petrovac na Mlavi Foto: Shutterstock/Marko25

Budući da je ona glasno hučala, a da je monah ipak shvatio da ne govori sa običnim čovekom, već sa osobom za koju je procenio da je pobožna, odluči da se pomoli Bogu i zamoli ga da ututiša reku, kako bi mogli da porazgovaraju.

Nedugo nakon toga je knez Lazar ispunio želju ovom monahu i na mestu na kome je tihovao podigao svetinju, koju je posvetio Vavedenju Presvete Bogorodice. Tačnije, istorija manastira, u kome se danas nalaze mošti Grigorija Sinajita - Mlađeg beleži da je upravo on pomagao prilikom gradnje zadužbine kneza Lazara.

Mnoštvo relikvija

Uzevši u obzir da istorija manastira Gornjak nije bila nimalo jednostavna, te da je svetinja nekoliko puta uništavana gotovo do temelja, to su i brojne relikvije netragom nestale.

Manastir Gornjak, Petrovac na Mlavi Foto: Shutterstock/hdesislava

Povelje srpskog kneza Lazara i patrijarha Spiridona, ali i zlatni putir kneza Lazara i barjak srpskog cara Dušana Silnog tek su neke od značajnijih relikvija koje su bile čuvane u manastiru Gornjak, navedeno je na zvaničnom sajtu ove svetinje.

Tokom Velikog rata, knežev putir su bugarski vojnici ukrali i odneli. Međutim, to nije bilo sve što je ukradeno, pa je odnet i Dušanov barjak, ali čak i zvona sa manastira Gornjak.

U Drugom svetskom ratu su nemački vojnici završili ono što su bugarski započeli, pa su tako ukradene povelje, ali i mnoge druge dragocenosti i relikvije koje su čuvane u biblioteci i riznici Gornjaka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zadužbina despota Stefana Lazarevića biser je moravskog stila i centar kulture tadašnje zemlje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Анка Мијатовић Ђорђевић

    5. septembar 2023. | 18:47

    Zaista je sve tako velicanstveno i prekrasno da je vredno posete i boravka utom delu Srbije.

    Podelite komentar

  • Ненад

    7. septembar 2023. | 16:47

    Не може ли се ући у траг бар нечему што су Бугари и Немци однели, па потражити? Некако ми то нормално да се учини.

    Podelite komentar