• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedno od najhladnijih naseljenih mesta na evropskom tlu nalazi se u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog blizine brojnih planina, područje opštine Sjenica neretko se pominje kao potencijalna lokacija za razvoj zimskog turizma, mada ništa manje interesantno nije ni posetiti ovaj deo Srbije u toku letnjih meseci, ali i tokom ostalih perioda godine

  • 0
Sjenica, sneg Foto: RINA

Okruženo planinama višim od hiljadu metara nadmorske visine, područje opštine Sjenica se zbog klimatskih karakteristika neretko poredi sa Sibirom.

Na području Sjeničko-Pešterske visoravni, u jugozapadnoj Srbiji nalazi se gradić Sjenica.

Područje istoimene opštine zauzima površinu od 1.059 kvadratnih kilometara i kako je navedeno na zvaničnoj prezentaciji opštine Sjenica, smatra se jednom od najvećih na području naše zemlje.

Izuzev Zlatara, Golije i Jadovnika, Sjenicu okružuju i Javor i Ninaja, te Žilindar, Giljeva i drugi planinski masivi, kojima i može da zahvali za tako oštre zime, po kojima je područje ove opštine nadaleko poznato.

Sjenica Foto: Shutterstock

Sjeničke zime

I upravo zbog tako surovih klimatskih karakteristika Sjenica se smatra jednim od najhladnijih naseljenih mesta na tlu Starog kontinenta.

Duge i hladne zime u ovom kraju Srbije praćene su i padavinama, dok se snežni prekrivač na tom području zna prilično dugo zadržati.

Sjenica, carska džamija Foto: RINA

Koliko su zime u sjeničkom kraju hladne, jasno svedoči i podatak da je 26. januara 2006. godine izmerena temperatura vazduha od minus 39 stepeni Celzijusove skale. Upravo ta vrednost se smatra najnižom temperaturom ikada zabeleženom u tom delu Srbije.

Najniža zvanično zabeležena temperatura u samom gradu iznosila je minus 38,4 stepena Celzijusove skale i zabeležena je na dan 26. januara 1954. godine.

Sjenica, Pešter, braća Kurtagić, najveće stado ovaca na Balkanu Foto: RINA

Prirodne lepote Sjenice

Uz brojne arheološke lokalitete i nalazišta u okolini Sjenice, ovaj deo Srbije najpre je poznat po prirodnim lepotama Sjeničko-Pešterske visoravni, ali i po fascinantnim, gotovo netaknutim predelima.

Ništa manje nije značajno ni Sjeničko jezero, kao ni Rezervat prirode Uvac i kanjon istoimene reke, koji se u tom delu naše zemlje nalazi.

Sjenica zima Foto: Denis Selmanović

Na području opštine su i rezervati prirode Paljevina i Gutavica, kao i prostrano Peštersko polje. Baždarska i Tubića pećina, ali i Ušački pećinski sistem još su neke od znamenitosti i prirodnih lepota toga kraja.

Uz meandre reke Uvac, u ovom delu Srbije nalaze se i meandri reke Vape.

Zbog blizine brojnih planina, područje opštine Sjenica neretko se pominje kao potencijalna lokacija za razvoj zimskog turizma, mada ništa manje interesantno nije ni posetiti ovaj deo Srbije u toku letnjih meseci, ali i tokom ostalih perioda godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sneg premašio visinu od 80 centimetara: Vanredna situacija proglašena u još jednoj opštini u Srbiji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja