• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U ovom rumunskom gradu nalaze se i srpska četvrt i srpska pravoslavna crkva

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada se sedište pomoriške granice nalazilo u ovom rumunskom gradu, što se zbilo tokom prvih decenija 18. veka, zabeleženo je da su u Aradu stolovali i srpski episkopi

  • 0
Arad, Rumunija Foto: Pixabay/traveleronearth

Na reci Moriš, u zapadnom delu susedne Rumunije, leži grad čija istorija seže do 11. veka, kada je zabeleženo i prvo pominjanje Arada.

Uz brojne atrakcije, smeštene i u samom gradu i u njegovoj okolini, zanimljiv je podatak da se Arad smatra gradom koji se nalazi na najvećoj udaljenosti od Bukurešta, glavnog grada Rumunije, navodi “Vikipedija”. Sa druge strane, Arad je dvostruko manje udaljen od Beograda, od koga ga deli oko 215 kilometara, dok je Temišvar udaljen tek nešto više od 40 kilometara.

Teritorijalno pripada regiji rumunskog Banata i smešten je na samom obodu prostrane Panonske nizije.

Pored toga što praktično deli sam grad na znatno veći, severni, i površinski dosta manji južni deo, tok reke Moriš je svojevrsna prirodna granica između dve istorijske pokrajine, već pomenutog Banata i pokrajine Krišana.

Arad, Rumunija Foto: Pixabay/mary1826

Sedište srpskih episkopa

Danas se u Aradu, izuzev srpske pravoslavne crkve posvećene Svetim apostolima Petru i Pavlu, može videti i srpska četvrt, ističe “Romaniatourism”. Ova pravoslavna svetinja u Aradu građena je u periodu između 1692. i 1702. godine, a barokni elementi dodati su tokom obnove pred sam kraj 18. veka.

Arad, Rumunija Foto: Pixabay/mary1826

Kada se sedište pomoriške granice nalazilo u ovom rumunskom gradu, što se zbilo tokom prvih decenija 18. veka, zabeleženo je da su u Aradu stolovali i srpski episkopi.

Interesantno je pomenuti da je u Aradu rođen i Sava Tekelija, u ono vreme jedan od najbogatijih Srba, čije se večno počivalište nalazi u pomenutoj srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Arad, Rumunija Foto: Pixabay/doki7

Neke od znamenitosti Arada

Pored toga što se smatra značajnim saobraćajnim čvorištem, Arad je i industrijski centar zemlje, a u njemu se mogu videti mnoge impresivne građevine.

Arad, Rumunija Foto: Pixabay/mary1826

Crvena crkva izgrađena u neogotičkom stilu arhitekture, uz elemente secesije, kao i Palata kulture i Palata gradske kuće, samo su neke od znamenitosti ovog rumunskog grada.

Izgrađen pred sam kraj 19. veka, stari vodotoranj u Aradu danas funkcioniše kao muzej i predstavlja još jednu od gradskih atrakcija, ništa manje značajnu od Starog pozorišta, izgrađenog u prvim decenijama 19. veka i Aradske tvrđave, koja se u blizini današnjeg grada nalazi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja