• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Manifestacija posvećena guskama simbol je jednog vojvođanskog naselja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svetsko prvenstvo u borbi guskova, što je lokalni naziv za gusane, zapravo je proslavilo Mokrin

  • 0
Mokrin gusani borba gusana Foto: Profimedia/AFP/DIMITAR DILKOFF

Već 38 godina, krajem februara u naselju Mokrin, na području Kikinde održava se jedinstvena manifestacija.

Svetsko prvenstvo u borbi guskova, što je lokalni naziv za gusane, zapravo je proslavilo Mokrin.

Na zvaničnoj prezentaciji Grada Kikinde navedeno je da se u Mokrinu odavno bore gusani. Iako ih je nekada bilo čak oko 20 hiljada, danas je taj broj desetkovan, ali ipak dovoljan da mokrinski gusani pokažu na ovoj manifestaciji svoju snagu i umeće u borbi.

Razlog zbog koga je baš kraj februara meseca odabran za datum ove jedinstvene manifestacije, vezuje se za završetak zime i činjenicu da su guskovi, odnosno gusani u to vreme izuzetno agresivni. Zapravo u to doba njihove bolje polovine nose jaja, pa je potrebno da mužjaci pokažu svoju snagu i da na taj način dobiju u jatu mesto koje, po snazi i zaslužuju.

Iako je ova manifestacija nekada imala samo lokalni karakter, te uglavnom bila smatrana svojevrsnom zabavom za stanovnike ovog naselja i njegove okoline, danas je gusanijada zaista postala ono po čemu je Mokrin poznat.

Mokrin Foto: Shutterstock

Prva gusanijada

Lokalno udruženje guščara, koje nosi naziv „Belo pero“ je, sada već davne 1989. godine u Mokrinu organizovalo prvo Svetsko prvenstvo u borbi guskova.

Iako su se određena udruženja, koja su usmerena na zaštitu životinja suprotstavljala ovoj manifestaciji, istina je da gusanijada u Mokrinu nije bila održana samo jedne godine, ali ne zbog toga. Naime, te 2006. godine je usled pojave ptičjeg gripa Uprava za veterinu Republike Srbije donela zabranu organizacije ne samo ove manifestacije, nego i drugih sličnih.

Mokrin gusani guske Foto: Shutterstock

Ipak, koliko god možda agresivno zvučao podatak da Svetsko prvenstvo u borbi guskova uključuje borbu dva mužjaka približno iste životne dobi, istina je da tokom njihove borbe „nema krvi“, te da se jednostavno mužjaci na taj način bore za primat. Tim pre što je nivo testosterona kod mužjaka gusaka u tom periodu prilično visok, pa su i gusani naročito ratoborni u tom periodu.

Još jedna značajna manifestacija

Ne može se osporiti da je Svetsko prvenstvo u borbi guskova manifestacija, koja je vremenom postala obeležje Mokrina.

Gusan Žućko, Mokrin, Kikinda Printskrin: RTS

Ali stanovnici ovog kikindskog naselja se tu nisu zaustavili.

Budući da meštani neretko navode da su kokošija jaja u ovom kraju, ipak nešto jača od ostalih, Mokrin je domaćin još jedne zanimljive manifestacije - Svetskog prvenstva u tucanju uskršnjim jajima. Budući da se datum te manifestacije vezuje za datum Vaskrsa, to se i ona održava svake godine različitog datuma.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Slušaju ga i misle da im je tata: Neko u šetnju izvodi pse, a on guske, tačnije na stotine njih

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja