• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dve značajne srpske svetinje i poznato izletište nalaze se u okolini ovog grada

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas se Paraćin smatra značajnom saobraćajnicom, budući da leži na trasi međunarodnih saobraćajnica, koje spajaju teritoriju naše zemlje sa mnogim destinacijama u regionu, a i šire

  • 0
Paraćin Foto: Shutterstock

Nešto više od 159 kilometara deli područje opštine Paraćin, smeštene na teritoriji Pomoravskog okruga, od glavnog grada naše zemlje.

Kroz centar grada protiče reka Crnica, dok je reka Morava udaljena oko tri kilometra od samog centra Paraćina.

Upravo se za reku Crnicu vezuje i nastanak naziva grada. Na zvaničnoj internet prezentaciji Opštine Paraćin je navedeno da je u davna vremena, kada je pomenuta reka zauzimala mnogo veću površinu, postojao čovek čije je ime bilo Parakin. Upravo je taj čamdžija, koji je na Crnici prevozio ljude i zaslužan za nastanak naziva Parakin, kako su Rimljani nazivali ovo naselje. Vremenom je iz tog naziva proistekao i današnji.

Ostaci pruge

Tokom poslednjih decenija 19. veka je čuveni voz “Ćira” prolazio i kroz Paraćin, budući da je tuda vodila i pruga uskog koloseka kojom se taj voz kretao.

Opšta bolnica Paraćin Foto: obparacin.rs

Međutim, u periodu vladavine komunizma pruga biva razorena, o čemu danas svedoče kako ostaci kamenog mosta, tako isto i tunel dug gotovo dva kilometra, koji se nalazi na nešto manje od 30 kilometara udaljenosti od grada, ali i ostaci nekadašnjih železničkih stanica.

Danas se Paraćin smatra značajnom saobraćajnicom, budući da leži na trasi međunarodnih saobraćajnica, koje spajaju teritoriju naše zemlje sa mnogim destinacijama u regionu, a i šire.

manastir Lešje Foto: Shutterstock

Značajni sakralni objekti

Izuzev crkve posvećene Svetoj Trojici, prazniku koji je i slava samog grada, u okolini Paraćina nalaze se još dve značajne svetinje.

U selu Lešje, u blizini grada, nalazi se zadužbina župana Vukosava, a kako navodi TO Paraćin, manastir je posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice. Izgrađen je tokom 14. veka i značajno je obnovljen tri veka kasnije.

manastir Lešje Foto: Shutterstock

Iako se ne zna sa sigurnošću ko ga je izgradio, manastir posvećen Svetoj Petki u paraćinskom selu Izvor poznat je i po izvorima svete vode. Pretpostavka je da je manju crkvu ove svetinje, u kojoj se nalaze i čestice moštiju Svete Petke podigao ili srpski kralj Milutin ili sestrić Lazara Hrebeljanovića, Stefan Musić. Oprečna su mišljenja i o vremenu gradnje ove svetinje, pa se pominju ili 13. ili 14. vek.

Najpoznatije izletište

Kada se iz Paraćina krene put Zaječara, na oko 17 kilometara udaljenosti nalazi se reka Grza i istoimeno izletište, koje važi za jedno od najpoznatijih ne samo na području paraćinske opštine, nego i tog dela zemlje.

Ono što daje posebnu čar ovom izletištu jeste i vrelo pomenute reke, ali i čist vazduh, te raznovrstan biljni, ali i životinjski svet.

Posetiocima su, kako ističe TO Paraćin posebno atraktivni vrelo Grze i jezera, koja rado posećuju ljubitelji sportskog ribolova, budući da tu obitavaju kako potočne, tako i kalifornijske pastrmke. Na području ovog izletišta nalaze se i brojne pešačke staze, pa je odličan provod svim ljubiteljima i prirode i pešačenja na Grzi gotovo zagarantovan.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Devojčica iz Paraćina rasplakala građane izvedbom pesme "Božuri"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja