• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Po ugledu na beogradski manastir izgrađen je simbol Lazarevca

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas je crkva sa spomen kosturnicom, u kojoj se nalaze kosti stradalih kako srpskih, tako isto i austrougarskih vojnika, pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beorgada, budući da je okarakterisana kao spomenik kulture u kategoriji kulturnih dobara od izuzetnog značaja

  • 0
Lazarevac spomen kosturnica Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda / M. B.

Nedugo nakon jedne od najznačajnijih bitaka tokom Velikog rata javila se potreba da mošti stradalih imaju večno počivalište.

Upravo to je i bila osnovna ideja za gradnju hrama posvećenog Svetom Dimitriju u Lazarevcu.

Danas je crkva sa spomen-kosturnicom, u kojoj se nalaze kosti stradalih kako srpskih, tako isto i austrougarskih vojnika, pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beorgada, budući da je okarakterisana kao spomenik kulture u kategoriji kulturnih dobara od izuzetnog značaja.

Ruski emigrant tvorac projekta

Smatra se da je Ivan Afanasjevič Rik, arhitekta koji je usled građanskog rata u njegovoj rodnoj zemlji emigrirao u Srbiju, inspiraciju za izradu projekta spomen-kosturnice u Lazarevcu pronašao u jednom beogradskom manastiru, navodi „Vikipedija“. I to u manastiru Vavedenja, koji se nalazi u prestoničkom naselju Senjak.

Spomen kosturnica Lazarevac Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda

Završni radovi su izvođeni u osvit Drugog svetskog rata, a gradnja je započeta 1938. godine, ističe „Spomenici kulture u Srbiji“. Zabeleženo je da je na dan 7. jula 1941. godine, kada je bombardovan Lazarevac, spomen-kosturnica sa crkvom Svetog Dimitrija pretrpela značajnu materijalnu štetu.

Obnova spomen-kosturnice

I mada prvobitna ideja o gradnji spomen-kosturnice za stradale tokom Kolubarske bitke datira iz 1921. godine, završena je gotovo dve decenije docnije.

Nakon oštećenja tokom Drugog svetskog rata crkve posvećena Svetom Dimirtiju i spomen-kosturnice u Lazarevcu, u koju su smešteni posmrtni ostaci čak oko 20 hiljada hrabrih ratnika, usledila je obnova.

Kada je 1961. godine obnavljana kripta, uvedene su i značajne novine, te je spomen-kosturnica opremljena i savremenom tehničkom opremom.

Spomen kosturnica Lazarevac Foto: Mateja Beljan

Takođe, od tada se u centralnom delu kripte nalaze i skice, koje posetioce upućuju u tok Kolubarske bitke, koja se smatra izuzetno značajnom sa istorijskog aspekta.

Na dan 18. juna 1981. godine spomen-kosturnica u Lazarevcu i zvanično je upisana u kategoriju kulturnih dobara od izuzetnog značaja, a na osnovu rešenja, koje je 07. novembra 1966. godine doneo Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Magične boje oplemenile grad i prenule nas iz zimskog sna: Ovako izgleda buđenje prirode

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja