• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ljubitelji romantike mogu uživati u Maloj Veneciji u Azerbejdžanu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smešten duž Bulevara Baku, ovaj deo grada nastao je po ugledu na italijansku Veneciju

  • 0
Baku, Azerbejdžan Foto: Pixabay/chefniko

Ne mora se posetiti Italija da bi se zaista osetio romantični duh po kome je Venecija nadaleko poznata, jer i u glavnom gradu Azerbejdžana postoji Mala Venecija.

Upravo ona se smatra jednom od atrakcija Bakua, glavnog grada Azerbejdžana.

Smešten duž Bulevara Baku, ovaj deo grada nastao je po ugledu na italijansku Veneciju. Izuzev povezanih kanala, Malu Veneciju karakterišu i mostovi, ali i vrlo zanimljive građevine, navodi “Makemytrip”.

Grad na obalama Kaspijskog mora

Iako je stari deo Bakua, koji je uvršten na Listu svetske kulturne baštine UNESCO-a izuzetno posećen, ništa manje nije značajna za turiste ni moderna gradska arhitektura.

Baku, Azerbejdžan Foto: Pixabay/gbella

U samom središtu grada nalazi se i trg, koji je prepoznatljiv po vrlo interesantnim fontanama, te je i poznat kao Trg fontana. Uz lokalno stanovništvo, upravo taj trg kao mesto sastajališta koriste i mnogi turisti koji posećuju Baku.

Srednjovekovna palata kao simbol istorije grada

Neretko karakterisana kao pravi pravcati biser ne samo Bakua, nego i cele zemlje, palata Širvanšaha datira iz 15. veka i svojom veličanstvenošću, slobodno se može reći, dominira tim delom grada. Uz velelepni mauzolej, u okviru palate dinastije Širvanšah, koja je deo svetske baštine UNESCO-a, kako ističe “Kayak”, tu je i kupatilo, zatim druge kamene građevine i tornjevi bogomolje.

Iako i palata privlači pažnju turista, ono što mnoge fascinira ipak je Devojačka kula, koja se u blizini palate Širvanšah nalazi. Koliko je ona značajna ne samo za Baku, nego i za Azerbejdžan generalno, pokazuje i podatak da se prikaz Devojačke kule nalazi i na novčanicama nacionalne valute, ali i na poštanskim markicama i pojedinim važnim dokumentima.

Baku, Azerbejdžan Foto: Pixabay/elkhantahirzada

Izgrađena tokom 12. veka, Devojačka kula je sa razlogom takođe uvrštena na Listu svetske kulturne baštine UNESCO-a. Posetiocima se nudi, u najmanju ruku očaravajući pogled na stari deo Bakua, ali i na Bulevar Baku i zaliv, dok se u omanjem muzeju u Devojačkoj kuli može bliže upoznati napredak glavnog grada Azerbejdžana kroz istoriju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Igra, ljubav i ludorije": Počeo je još jedan karneval u Veneciji, prvi posle katastrofalnih poplava

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja