• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Veliki broj ptica gnezdi se na ostrvima u jezeru na severu Srbije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Posebno je zanimljiv podatak da se crnoglavi galeb poslednjih nekoliko godina takođe može videti na ostrvima u Palćkom jezeru. Upravo to i jeste na području cele Srbije jedina lokacija na kojoj u ovom trenutku postoje gnezda te ptice

  • 0
palic, palicko jezero Foto: M. B.

Nedaleko od granice sa susednom Mađarskom, nadomak najsevernijeg grada naše zemlje, nalazi se jezero koje je postalo svojevrstan simbol Subotice.

Dužine nešto veće od oko pet kilometara, Palićko jezero se sa pravom smatra prirodnom oazom.

Na području Parka prirode Palić nalaze se kako prirodne, tako i brojne kulturne vrednosti oličene u čuvenim vilama, ali i Velikom parku i arhitektonski zanimljivim i vrednim objektima.

Međutim, ono po čemu je Palić poseban jesu ptičja ostrva.

Palićko jezero Foto: Marko Jovanović

Raj za ptice

Ukupna površina Parka prirode Palić obuhvata ne samo istoimeno jezero, već i deo naselja, te iznosi 712 hektara, uz dodatnih 1.698 hektara, koliko je pod zaštitom, navodi “Visitsubotica”.

Veliki broj ptica se gnezdi na ostrvima Palićkog jezera, a naročito galebovi i čaplje.

Posebno je zanimljiv podatak da se crnoglavi galeb poslednjih nekoliko godina takođe može videti na ostrvima u Palćkom jezeru. Upravo to i jeste na području cele Srbije jedina lokacija na kojoj u ovom trenutku postoje gnezda te ptice.

Na listi zaštićenih vrsta su, pored ostalih i slepi miševi, ali i vidre, koji takođe obitavaju na području ovog parka prirode.

Uz to, u naselju Palić postoji i 31 stablo hrasta lužnjaka koje je pod zaštitom. Tačnije, u pitanju je Spomenik prirode Stabla hrasta lužnjaka na Paliću, koji je okarakterisan kao zaštićeno područje sa lokalnim značajem i podrazumeva III kategoriju zaštite.

Palićko jezero Foto: Dragan Vildović

Nastanak Palićkog jezera

Priču o suzama pastira Pavla nakon što je izgubio svoje ovce baš na mestu na kome se danas Palić nalazi, ali i onu po kojoj je Palić zapravo deo nekadašnjeg Panonskog mora, verovatno su mnogi čuli.

Ipak, o nastanku ovog jezera postoji još jedna, posve zanimljiva legenda.

Palićko jezero Palićko jezero / Foto: Marko Jovanović

U njoj je glavni akter izvesni Pavlič, koji je odlučio da za 14 godina dugu sušu, ali i zarazu, koja je u davna vremena pogodila Suboticu i njene žitelje, okleveta svog komšiju, starog Danijela Rožu. Kleveta je podrazumevala navode da starac i članovi njegove proodice zapravo treba da se smatraju krivcima za sušu dužu od decenije, jer je Palič naveo da su oni sklopili pakt sa vešticama i da su, zapravo bacili čini, te je zbog toga do suše i došlo.

Kada je to čuo narod, odluka je donešena - čitava starčeva porodica je jednostavno osuđena na smrt, navodi “Vojvodinauzivo”, što je rezultiralo i paljenjem njihove kuće.

palic, palicko jezero Foto: M. B.

Međutim, u jednom trenutku je udarila munja i odvela zlog Paliča pravo pod zemlju. Svetina se, veli legenda uplašila od toga i odlučila da ipak treba da pokuša da zamoli za oproštaj, jer se narod očigledno ogrešio o starca i njegovu porodicu.

Slano jezero, čija je voda bila puna mulja i žute boje, stvorilo se nakon tih nemilih događaja na mestu današnjeg Palića.

Narod je kradomice pričao da je to zapravo rosa koju je starac uz pomoćnike prikupljao godinama unazad ne bi li tako izazvao sušu. A bilo je i onih koji su smatrali da je duh zlog Paliča bio prisutan na jezeru, pa ne čudi što nisu baš imali običaj da budu u blizini jezera.

Ipak, nije sve baš bilo tako, jer je vremenom voda ovog jezera počela da se smatra lekovitom, što je nerod tumačio kao dar od Boga za svo zlo koje je Palič pokušao, i nažalost uspeo da nanese nevinom starcu i njegovoj porodici.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prvi Zoo vrt u Srbiji otvorio vrata

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja